30 декември 2016 г.


На връх Халеакала, който се извисява над спящ вулкан на остров Мауи на Хаваите, е построен телескопа Pan-Starrs, съкратено от Panoramic Survey Telescope. През 2010 година телескопът започва да прави снимки на нощното небе, такова, каквото се вижда над Хаваи. В продължение на четири години съоръжението заснема по 12 пъти всеки сегмент от небето над себе си в пет отрязъка на спектъра на видимата и инфрачервената светлина.

През декември, астрономите, които работят с Pan-Starrs направиха публично достояние първите резултати от тяхното проучване. В голямата им база от данни са картотекирани позициите, цвета и яркостта на три милиарда звезди, галактики и други космически обекти. Обемът на данните е два петабайта, или приблизително толкова, колкото са един милиард селфита, пишат авторите на изследването в съобщение, публикувано в сайта на Института по астрономия към Университета на Хаваи. Цялата тази информация - една малка Вселена в кутия - в момента се намира в Mikulski Archive for Space Telescopes, собственост на Научния институт за космически телескопи в Балтимор, и е достъпна за всеки астроном, който пожелае да се ползва от данните. През 2017 екипът на Pan-Starrs предвижда да създаде нов каталог, в който тези обекти ще бъдат представени с техните движения и промените, които се наблюдават.

Проектът не е просто упражнение за забавление. Голямата цел на начинанието на международния консорциум от учени, който се ръководи от Университета на Хаваи, е да открият движещи се обекти като астероиди, така че да сме подготвени да ги посетим един ден или да променим траекторията им, ако представляват заплаха за Земята. Освен това екипът се надява да регистрира избухването на свръхнови звезди или други космически явления от този вид докато още се развиват.

Pan-Starrs е най-голямата дигитална картотека, създадена до момента, но не е единственият проект в развитие. Сега в Чили се строи Large Synoptic Survey Telescope, който трябва да замести предшественика си. Неговата задача ще е да наблюдава 37 милиарда галактики и звезди, акумулирайки по 15 терабайта данни всяко денонощие в продължение на 10 години. Проектът трябва да започне работа през 2022 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...