29 декември 2016 г.


Ако се интересувате от разгадаването на тайните на мистериозните бързи радио импулси (fast radio burst FRB), вероятно най-добрият начин да се включите в изследванията е като насочите вниманието си към съзвездието Колар. От тази посока идват новорегистрираните 17 FRB.
Всички са излъчени от един източник и астрономите имат повод за вълнения, защото това е единственият до момента случай на повторно засичане на FRB от източник, който беше открит по-рано тази година. Източникът е вписан в класификаторите като FRB 121102, а уникалността му се допълва от тайната, която всъщност представляват бързите радио импулси.

Бързите радио импулси са вискоенергиен феномен. Представляват мощни и кратки радио излъчвания - продължителността им е няколко милисекунди. Излъчената за това кратко време енергия обаче е огромна - равнява се на енергията, която нашето Слънце излъчва за хиляди и дори десетки хиляди години. Открити са през 2011 година и оттогава се предлагат множество обяснения, както точно представляват. Сред предположенията фигурират, разбира се, и хипотезите, че са плод на странни и невероятни комуникационни системи на извънземни цивилизации.

Изхождайки от интензитета на сигналите, учените са наясно, че източниците на FRB са с извънгалактичен произход. Скоростта, с която се появяват и изчезват пък е индикация, че са плод на еднократно събитие, каквото е сблъскването на звезди, например. Но FRB 121102 слага "прът в колелата" на тази теория.

"Откриването на повтарящи се бързи радио импулси от FRB 121102 показва, че поне един от източниците на импулсите не е с "катастрофален" произход и е способен да излъчи отново импулси в рамките на много кратко време [по-малко от 1 минута]", пишат авторите на новото откритие в съобщение за Astrophysical Journal. “Дали FRB 121102 е уникален обект, или всички източници на бързи радио импулси са способни да излъчват повторно, е характеристика, която е изключително важно да разберем, за да си изясним произхода на бързите извънгалактични радио излъчвания".

Екипът астрофизици, регистрирал повторното излъчване от FRB 121102 изказва предположението, че източник на бързите радио импулси е млада неутронна звезда, която се намира в гъст облак от междузвезден прах и газ, където се формират нови звезди (регион, подобен на Колоните на сътворението) или в облака от останките на свръхнова звезда.

За момента много малко се знае за източника. Специалистите не са в състояние да определят дори разстояните, от което пристигат тези сигнали, защото не са успели да установят във видимия спектър галактиката, в която се намира източника. Засега са известни по-малко от 20 различни източника на бързи радио импулси, затова и астрофизиците не са съвсем сигурни какво точно са регистрирали.

Но в астрономията да не знаеш нищо е само половината от забавната част. Астрофизиците предполагат, че съществуват най-малко десетки хиляди източници на бързи радио импулси, чиито сигнали достигат до нас от всички посоки в небето. Трябва просто да разполагаме с телескопи, насочени в точното време, към точното място, за да ги регистрираме. Затова и находки като FRB121102 са част от пътя, който трябва да извървим, за да разгадаем поредния пъзел на Вселената.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...