22 ноември 2021 г.


В своя брой № 963 от 9 декември 2004 година списание "Rolling Stone" публикува "Топ 500 на най-добрите песни за всички времена". 135-тата позиция в тази престижна класация е отредена за песента на "Бийтълс" "While My Guitar Gently Weeps". В подобна класация, но само за песни за китара, хитът на лондонската банда заема престижната седма позиция.

Историята около раждането на песента е свързана с китайската философия и геният на Джордж Харисън. Определят я като ярък пример на психидиличния рок. Ражда се през 1968 година. По това време отношенията между бийтълсите са обтегнати, групата изживява кризисен период. Джордж Харисън по-късно описва как се появява идеята за написването на песента.

"Написах "While My Guitar Gently Weeps" в дома на майка ми в Уорингтън. Четях китайската "Книга на промените" ("И дзин"*). Концепцията на източната философия приема, че всичко, което се случва, е нужно да се случва, и че няма такова нещо като случайност - всеки малък детайл има своето място и отговаря на целта". Джордж Харисън е увлечен от тази идея, която е точно противоположна на западната философия, според която нещата се случват просто по случайни съвпадения. "While My Guitar Gently Weeps" беше просто експеримент с тази теория. Реших да напиша песен на базата на първото нещо, което попадне пред погледа ми при отварянето на произволно избрана книга. Това би било проява на относителността по отношение на онзи момент, в конкретното време. Взех напосоки една книга, отворих я, и видях думите "gently weeps". Оставих книгата на мястото ѝ и започнах да пиша песента".

Харисън пише първият вариант на текста на песента, който в последствие претърпява съществена преработка. Първият демо запис прави в домашното си студио. Останалите членове на групата не приемат с голям ентусиазъм новото парче. През юли и август 1968 година "Бийтълс" записват на няколко пъти версии на песента, но Харисън не харесва крайния резултат, затова се налага отново да я преработват. На 6 септември, докато пътува за Лондон, Джордж Харисън предлага на Ерик Клептън да запише партията на соло китарата в песента. Клептън в началото отказва, защото - както си пише самият той по-късно - "никой не участва в записите на "Бийтълс", освен самите "Бийтълс". Все пак Джордж Харисън успява да го убеди. Участието на Ерик Клептън освен, че допринася освен за перфектното звучене на китарата, успява до известна степен да тушира и напреженията вътре в групата - "пред външния човек всички се държат подобаващо".

Китарата на Джордж Харисън
На 22 ноември 1968 година "While My Guitar Gently Weeps" се появява на музикалния пазар. Включена е в албума "The Beatles", който е става известен като "Белия албум", заради оформлението на обложката на двете плочи. Ерик Клептън не е посочен сред участвалите в записа, но партията на соло китарата, която звучи в оригиналния вариант, е в негово изпълнение.

Създателят на този шедьовър почива 33 години и една седмица по-късно - на 29 ноември 2001 година Джордж Харисън губи битката с рака, но китарата му все така "продължава нежно да плаче".

-----------
* "Книга на промените" ("И дзин") е най-ранният от китайските философски текстове. Датиран е около 700 г. пр.н.е. Предназначението ѝ е за гадания по т.нар. 64 хексаграми. През II век пр.н.е. е приета за един от каноните на конфуцианското Петокнижие. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...