24 ноември 2016 г.

В Египет археолози откриха древен град, чиято възраст се предполага, че надхвърля 7000 години. По време на разкопките са открити здание, инструменти, битови и кухненски пособия, както и огромни гробници.

Градът се е намирал край бреговете на Нил, близо до храма на фараона Сети I в Абидос. Според експертите, размерът на откритите до момента 15 гробници говори за високия социален статут на погребаните в тях. Предположенията са, че в града са живеели високопоставени чиновници и майстори строители на гробници. Периодът на разцвета на града се отнася към най-ранните епохи от историята на Древен Египет.


Експертите се надяват, че находката ще даде импулс за възраждане на туристическата индустрия в страната, която се намира в упадък след свалянето от власт на президента Хосни Мубарак през 2011 година и последвалият период на политическа нестабилност, припомня ВВС.

Налице са вече и първите интересни находки от разкопките на забравения град. Намерени са добре запазени останки от сгради, фрагменти от кухненска посуда и различни инструменти, изработени от метал и камък.


Но най-впечатляващи са намерените огромни гробници. Някои от тях по размери надвишават дори гробниците на фараони, намиращи се недалеч. Учените предполагат, че историята на града започва около 5315 г. пр. н.е.

По всяка вероятност, жителите му са се занимавали със строежа на гробници в намиращия се наблизо свещен град Абидос, където са били много от древните храмове. В ранния период от историята на египетското царство точно Абидос е играел ролята на столица на държавата.


Откритието е значимо и е повод за емоции не само сред археолозите от съвременен Египет. Находката съвпада с енергичните усилия на египетските власти да възродят туристическия отрасъл, което е много важна задача за икономиката на страната, а след сериозните политически сътресения и нападенията на ислямисти, туристическият бизнес е в упадък.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...