21 ноември 2016 г.


Британски археолози съобщават, че са открили огромен праисторически религиозен и церемониален комплекс в близост до прочутия Стоунхендж. Находката вероятно ще наложи преразглеждане на схващанията ни за ранното развитие на древния пейзаж в околностите, където се намира мегалитния комплекс.

Новооткритият комплекс е съграден преди около 5 650 години - повече от 1000 години преди да бъдат издигнати първите каменни монолити на Стоунхендж. 200-метровият в диаметър култов център е първата значима находка от ранния неолит, откривана в района през последните 100 години.

Комплексът се намира на около 3 километра североизточно от Стоунхендж. Представлява кръгла площадка, обкръжена от сегментирани насипи, вероятно с изградени палисади по тях. Включвал е два големи концентрична кръга, а общата дължина на насипите и рововете около кръговете е около 950 метра.

За момента археолозите са разкопали около 100 метра от външния ров. Затова и не е съвсем ясно колко части от неолитния паметник са оцелели.

Новото откритие е доказателство, че стотици години преди появата на Стоунхендж, цялата област е представлявала свещено ритуално място, дори в по-голяма степен, отколкото се предполагаше до момента.

Досега, освен 20-те гигантски гробници, наречени "дълги могили", единственият друг неолитен паметник, откриван в района на Стоунхендж е кръгла церемониална структура от заграждения, която наричат "топката на Робин Худ"; намира се на около 5 километра северозападно от Стоунхендж.

Подобни заграждения представляват едни от най-загадъчните праисторически структури; представляват канавки, ограждащи по периметъра хълмисти структури. В Англия са известни около 70 такива структури, но се срещат и на други места в континенталната част на Европа - в Германия, Дания, Италия.
Точното им предназначение остава загадка. Според оскъдните данни, с които науката разполага, структурите са изпълнявали няколко функции - церемониални, религиозни, политически (като гранични бразди) и не рядко ролята на морги.

Новооткритата структура се намира на Ларкхил, Уилтшър. Датирана е от около 3650 г. пр.н.е. и в момента районът е застроен със сгради на военните и обслужваща инфраструктура, съобщава The Independent.

Находката предполага, че в района все още има останки от други важни праисторически паметници, които тепърва предстои да бъдат открити. Освен това, откритието доказва, че свещеният район около Стоунхендж все още крие много тайни. И наистина, находката идва само няколко месеца след друго откритие - преди три месеца на около 2 километра на югоизток бяха открити следите от гигантски кръг, изграден от дебели дървени трупи, съвременник на Стоунхендж.


Новата структура от заграждения е втората по рода си, откривана в близост до древния монолитен паметник. И това не е учудващо, като се вземе предвид разпределението на подобни паметници по територията на цяла Англия. Повечето такива заграждения са на двойки или на групи от по три, понякога - по четири. Може да се предположи, че клановете или племенните съюзи от праисторическите времена са се състезавали, кой ще съгради най-впечатляващите заграждения.

Засега археолозите са разкопали около 100 метра от канавките, което предполагат, че съставлява около 17% от външния контур на цялата структура. С находките до момента учените вече разполагат с хипотези, относно ритуалите, извършвани на мястото.

Погребалните или други религиозни церемонии са включвали пиршества, по време на които са консумирани големи количества говеждо месо. Изказват се предположения, че керамичните купички, от които са консумирали храните си праисторическите хора, ритуално са разбивани в края на пировете. Фрагменти от натрошените керамични съдове и кости от едрия рогат добитък в последствие са поставяни в краищата на канавките, формирайки по този начин няколкото входа в комплекса.
Възможно е също така, някои от изкопите да са служели като място, където останките на починалите са оставяни да бъдат освободени от плътта от дивите зверове, преди костите да бъдат пренесени и погребани в "дълги гробници".

До момента археолозите са открили 4 костни фрагмента от човешки черепи, вероятно принадлежали на един индивид. Но това не означава, че в бъдеще няма да бъдат открити и други подобни в отлаганията на някогашните канали на структурата.
По време на ритуалните празненства са използвани глинени купи с вместимост от около 6 литра. Вероятно са съдържали някаква алкохолна напитка или месо и  бульон. Предстои анализ, който ще даде по-точен отговор на това, какво са съдържали.

Засега са открити останки от 15 подобни съда, чийто диаметър е бил около 25 см. Няма съмнение, че всеки от съдовете преднамерено е бил разбит. Археолозите предполагат, че най-малко 200 подобни съда и костите на десетки заклани животни са били поставени някога в канавките, там, където са формирани входовете в структурата.

Находките от човешки и животински останки, както и фрагментите от глинени съдове са грижливо консервирани и предадени за последващи анализи. Учените са убедени, че тези праисторически структури са от изключителна важност, защото те са съградени от първите хора, установили се по тези места, започнали да се изхранват предимно от земеделие и в крайна сметка, положили основите на света, в който днес живеем.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...