25 октомври 2016 г.


Само в Исландия може да опитате вкуса на хляб, приготвен в изпаренията на действащ вулкан.
Спецификата на традиционната исландска кухня се обуславя от достъпността до много риба, но и ограничеността на други ресурси. В миналото хлябът дори се е смятал за лукс, който не може да се консумира всеки ден. Когато селяните успявали все пак да се сдобият с брашно (ръжено или царевично), го смесвали със сушени морски водорасли, мъх и лишеи.

Заради географското си местоположение, исландската кухня по много прилича на шведската, датската, норвежката и донякъде на финландската и прибалтийските. Но си има своите особености. Исландия е страна на гейзерите и вулканите и местното население се е научило да използва и тяхната "сила" в решаването на битовите въпроси. Днес геотермалните води се използват за отопление на жилищата, а в миналото са ги използвали за да приготвят храната си, заравяйки кухненската съдове директно в земята.

Сред най-известните местни специалитети е "вулканичния хляб"hverabrauð: ръжено тесто се слага в плътно затворен съд, който се заравя за 24 часа близо до термален източни. Температурата на почвата достига до +100 ºC, което позволява тестото да се изпече напълно.

Готовият хляб се поднася с масло, овчи пастет, пушено овче месо или с маринована риба - така донякъде се притъпява леко "вкуса на сяра", който хлябът, изпечен по този начин, придобива. Група американци решават да изпекат "вулканичен хляб" по старинна исландска рецепта и да заснемат целия процес.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...