16 ноември 2019 г.


Астрофизици от САЩ, Чили, Франция, Бразилия и Холандия са открили най-ярката (в рентгеновия диапазон) черна дупка, мигрираща от своето първоначално положение. Изследването им е публикувано в The Astrophysical Journal, а в сайта на NASA накратко са представени резултатите от разработката.

Учените са открили в края на галактиката GJ1417+52 източник на рентгеново излъчване, който е каталогизиран под номер XJ1417+52. Максималната интензивност на излъчването от този обект превишава аналогичния показател при мигриращите черни дупки почти десет пъти. Астрофизиците предполагат, че XJ1417+52 е черна дупка с междинна (средна) маса, която около 100 000 пъти надвишава масата на Слънцето.

Освен това, учените смятат, че по-рано обектът е бил част от централната част на малка галактика, която е погълната от GJ1417+52. След това сливане черната дупка се е оказала изхвърлена в края на голям звезден куп.


Като причина за подобно ярко излъчване, астрофизиците изтъкват падането на материя от звезда, оказала се в непосредствена близост до черната дупка и е била "разкъсана" от нейната гравитация. Точно това е позволило на учените да открият гравитационния обект.



Галактиката GJ1417+52 е от лентикуларен (междинен тип галактики, по класификацията на Хъбъл се разполагат между елипсовидните и спиралните) тип. Намира се на 4,5 милиарда светлинни години от Земята. Изследванията на обеката XJ1417+52 са извършени с помощта телескопите Chandra на NASA и XMM-Newton на Европейската космическа агенция.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...