24 септември 2016 г.

Аборигените са ползвали такъв тип бумеранг за ловуване, за копаене и други цели. За битки се ползвали специални „бойни бумеранги“, чийто вътрешен край е заострен.
Скелет с безпрецедентни наранявания предполага, че австралийските аборигени са водили унищожителни битки помежду си.

Първоначално историята изглеждала ясна. Когато преди две години учени намерили скелет на абориген край бреговете на австралийска река, по дългия разрез в черепа му предположили, че е бил покосен от меч или закривена сабя, вероятно в турбулентните години, когато европейците са завземали континента.

Скелет на човек, загинал около 1600 г. пр.н.е. Вдлъбнатините по черепа му предполагат, че е убит с боен бумеранг
След това обаче лабораторни тестове показали, че човекът е загинал през XIII в.  – стотици години преди идването на европейските заселници и металните им оръжия. Ново проучване в настоящия брой на списание Antiquity предполага, че раните вероятно са причинени от бумеранг. Авторите на изследването смятат, че мъжът е жертва на преднамерено насилие - теория, според която поне някои от аборигенските народи са воювали едни с други преди идването на европейците. Това хвърля нова светлина върху предколониалните племенни взаимоотношения в Австралия.

Недалеч от мястото, където е бил погребан аборигенът, учените намерили скални рисунки, представящи две племена с щитове, тояги и бумеранги. Черепните травми в комбинация с рисунките сочат, че вероятно в района е имало конфликт. Доказателствата говорят за естеството на живота в Австралия в предколониалния период, казва археологът Колин Пардоу.

Скални изображения на хора с бумеранги, щитове и тояги недалеч от мястото, където е бил погребан младият абориген. Някои фигури са направени с бяло, а други с оранжево, което намеква за вражда между племената.
„Има хора, които смятат, че Австралия е била райска градина, а други, че е била враждебно място“, казва той. „Доказателствата сочат, че има истина и в двете твърдения“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...