17 септември 2017 г.


След повече от две години "взиране" в небесата, един свръхмодерен космически апарат, специализиран в картографирането на звездното небе, може да се похвали с първата си и за момента най-детайлна карта на Млечния път.

Съобщението отбелязва публикуването на данните от Gaia - космически уред на European Space Agency (ESA). Апаратът беше изстрелян в космоса през декември 2013 година и позициониран в гравитационния "паркинг", известен като L2. Намира се на милиони километри от Земята, но от тази уникална позиция има чудесен "изглед" към звездното небе, което му позволява да извършва основната си дейност - да каталогизира звездите и да следи за отместването им, дължащо се на орбиталното движение на космическия кораб около Слънцето.

Измервайки тези отмествания, т.е. звездните паралакси, астрономите имат възможността да изчислят точните координати и скорости на придвижване на звездите в галактиката. От хилядолетия - още от древните времена на Вавилон до Тихо Брахе, астрономите се "тревожат", че не разполагат с точните координати на звездите, което е от основно значение за разбирането ни за космоса. Едва през 60-те години на ХХ век астрономите успяват чрез наблюдения с наземни телескопи да определят и най-малките звездни паралакси, макар че отново се сблъскват с препятствие - смущенията, които внася в наблюденията земната атмосфера.

Така се стига до 80-те и 90-те години на ХХ век, когато сателитът на ESA "Hipparcos" извежда астрономията на нова, космическа орбита. Той успява да "изчисли" точно дистанциите до повече от 100 000 звезди. Gaia обаче е още по-добър: Hipparcos може да надникне до разстояния от 1600 светлинни години, т.е. само в "предния двор" на Земята, докато Gaia е способен да види "неща", отдалечени на 30 000 светлинни години.

С новите данни от Gaia са точно изчислени разстоянията до най-ярките 2 000 000 звезди в галактиката ни.
Това е първият етап от събирането на данни. До 2022 година ще има още 4 такива и с общите пет наблюдения ще получим точната карта с позициите и яркостта на 1,1 милиарда звезди от Млечния път. Нови пакети от данни се излъчват на всеки 14 месеца наблюдения, започвайки от юли 2014 година. Повече от 400 милиона звезди от общия брой (който ще бъде достигнат през 2022 година) не са наблюдавани до този момент.


"Това е най-голямата карта на Млечния път, съставяна в рамките на едно изследване, а освен това е и най-точната към момента. В следващите години тя драматично ще се подобрява, но и сега точността ѝ е впечатляваща - отклонението от точната позиция на обектите не надхвърля 10 милиарксекунди - иначе казано, грешката е с дебелината на косъм при определяне на координатите на обект, намиращ се на 1 миля дистанция", обяснява Антъни Браун от Университета в Лайден, Холандия, който е член на екипа, обработващ данните от Gaia.

“Gaia е на предната линия в астрономическите изследвания и чертае небесата с такава прецизност, с каквато не сме разполагали досега.  Първата порция от данни ни дава представа колко значими резултати ни очакват в бъдеще, и как те ще се превърнат в революция в познанието ни за разпределението на звездите в нашата галактика", казва научният директор в ESA Алваро Гомес.

Нещо повече: пакетът от данни добавя хиляди нови променливи звезди към астрономическите ни каталози. По този тип звезди, които с точна периодичност променят яркостта си, астрономите могат да изчисляват огромните дистанции в космическото пространство. Колкото повече такива обекти са им известни, толкова по-прецизни са изчисленията им.

И това е само началото за Gaia. В края на мисията си, космическият кораб ще е определил точните координати на над милиард звезди от Млечния път, т.е. около 1 процент от общия брой на светилата в галактиката.

Чрез данните от Gaia ще получим триизмерно изображение на движението на звездите в Млечния път, нещо, с което до този момент не разполагаме. Но камерата с матрица от над милиард пиксела и оптичната система на борда на космическия апарат, са способни не само да проследяват движенията на звездите. Очаква се в края на проекта да разполагаме с данни за 250 000 нови звездни системи, милион отдалечени галактики, 500 000 квазара и около 20 000  екзопланети.

Затова и не е чудно, че само първата порция от данни, събрани от Gaia вече кара астрономите буквално да подскачат от радост.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...