3 септември 2016 г.

Инфрачервената камера на "Юнона" е запечатала полярните сияния над южния полюс на Юпитер, който е недостъпен за наблюдения от Земята
NASA разпространи нови снимки на Юпитер, направени по време на първото сближаване на сондата “Юнона” с гиганта в Слънчевата система.

Изключително детайлните снимки са уловили облачната покривка над двата полюса на гигантската планета. Сондата "Юнона" влезе в орбита около Юпитер през месец юли тази година, а миналата седмица за пръв път премина близо край нея и това позволи да направи много детайлни снимки.

Апаратът прелетя само на 4200 километра от горните слоеве на атмосферата на Юпитер. Тя е с многослойна структура и се състои от ивици с различни цветове. На борда на ”Юнона” има специално създадени уреди, чрез които ще се проведат изследвания на атмосферата на най-голямата планета в Слънчевата система, ще бъде определен химическият ѝ състав, ще измери температурата ѝ, движението ѝ и редица други характеристики.

Снимките са направени през интервал от 10 часа, докато апаратът се приближава, а след това и отдалечава от Юпитер
Планетолозите очакват, че най-после ще получим отговор на въпроса, дали планетата има твърдо ядро или плътната атмосфера се простира по цялата ѝ дълбочина.
Сондата трябва да изясни и доколко надълбоко в атмосферата проникват струите, формиращи известното Голямо червено петно – колосална по мащабите си буря, която бушува на планетата от стотици години.

Южният полюс на Юпитер. До момента не разполагахме с такива снимки
В момента сондата се намира на елиптична орбита около Юпитер, извършвайки по една обиколка на всеки 53 дни. Следващото сближаване с планетата ще бъде на 19 октомври, след което ще бъде извършена корекция в траекторията и апаратът ще премине на по-кратко периодична орбита – едно завъртане ще отнема 14 дни.

"Юнона" прелетя на 195 000 километра над Северния полюс на Юпитер
На тази орбита сондата ще бъде до февруари 2108 година, след което е предвидено да бъде насочена и да падне върху планетата. До този момент обаче, учените се надяват, че ще научат много нови неща за газовия гигант в системата ни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...