27 септември 2016 г.


Реката Фучундзян в Китай е известна с най-мощните в света приливни вълни. Да се подцени мощта ѝ е грешка, за която мнозина любопитни туристи заплащат с обилно подгизване, когато огромните потоци студена вода се излеят над главите им.

Фучундзян (в горното ѝ течение я наричат още Тундзян, а в долното - Циентандзян) тече в югоизточната част на Китай, пресичайки провинция Джъдзян се влива в залива Ханчжоуван в Източнокитайско море.


Приливната вълна на Фучундзян е най-високата в света: височината ѝ може да достигне 9 метра, разпростирайки се на места по цялата 650-метрова ширина на коритото. Придвижването на вълната е със скорост от около 40 километра в час.

Големият прилив се наблюдава през осмия месец по лунния календар. Известни са случаи, когато невнимателни наблюдатели са ставали жертва на гигантската приливна вълна. Най-големият трагичен инцидент от този род е от октомври 1993 година, когато вълната помита 86 души и 60 от тях се удавят.

Тази есен наблюденията на водната стихия се разминаха без трагични случаи. Но туристите, оказали се достатъчно невнимателни, за да не се отстранят навреме от предпазните стени, си получават полагаемата доза студен речен душ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...