24 септември 2016 г.


През 1991 година туристи случайно се натъкват във високите части на Тирол на мумифициран труп. По-късно мумията ще получи името Йоци. Проучването на артефакта продължава и досега, а последно специалистите са успели да реконструират гласа на древния човек.

Замръзналата в леда мумия се намира на спорна територия в Тиролските Алпи - местност, където прекарването на точни държавни граници не е най-лесната задача. След по-детайлни измервания е установено, че останките на Йоци се намират на италианска територия, на 90 метра от границата с Австрия. Но въпреки това, в научните среди мумията е официално кръстена с "австрийско" име, а италианците продължават да я наричат Симилаунски или Тиролски леден човек.


С помощта на радиовъглеродно датиране е определено, че възрастта на Йоци е около 5300 години. Така мумията е най-старата, откривана към момента на територията на Европа. "Първооткривателите" се опитват сами да я извадят от ледовете и с непрофесионалните си действия са причинили някои малки увреждания, но като цяло останките са се запазили много добре. Ледът, сковал тялото на Йоци веднага след смъртта му, е преустановил процесите на разлагане, а за щастие и аматьорите-откриватели са имали достатъчно съвест, за да спрат навреме с нескопосаните си опити.


В началото мумията е изпратена за проучване в университета в Инсбрук, но след определянето на точната географска принадлежност на находката, тя е предадена на италианската държава и сега е част от колекцията на Южнотиролския музей по археология в Болцано.

Когато е загинал, Йоци е бил висок приблизително 165 см, тежал е 50 килограма и е бил на възраст 45−46 години. По тялото му има над 60 татуировки; страдал е от артрит и е бил предразположен към атеросклероза. Учените не само са реконструирали външния му вид и дрехите, но са успели да разшифроват и генома му. Съвсем наскоро екип италиански медици, воден от Роландо Фустос и Розела Лоренци предлага своята версия на това, как би могъл да звучи гласа на "ледения човек".


С помощта на компютърна томография е направен тримерен модел на гласовия тракт на Йоци. Учените се сблъскват с редица проблеми в това начинание: едната ръка на мумията е притисната към гърлото, което затруднява реконструкцията на отделни прешлени от гръбначния  стълб, а изместването на подезичната кост налага да се поработи доста усилено, за да се определи по други признаци какво е било точното ѝ местоположение. С известна доза допускания специалистите успяват да намерят точните отговори на тези въпроси.

Има известна корекция и от това, че липсва информация за плътността на тъканите. Казано по-просто, предлагайки ни да чуем гласа на Йоци, учените предупреждават, че възстановката е приблизителна. И все пак, моделът предава важни характеристики на гласа: безспорен е фактът, че основната честота на гласа на древния човек е като при съвременните мъже и е в диапазона между 100 и 150 Hz.
Археологията не позволява да се съди с абсолютна точност за езика, на който е говорил Йоци. Изхождайки от мястото и времето, по което е живял, може да се предположи, че е носител на един от палеоевропейските езици, например, език, близък до северопиценския.

Все още остава неясно каква е причината за смъртта на "ледения човек". Лансирани са версии като ранен в сражение, убит е, трагичен инцидент в планината и т.н. Не се знае и каква е била "професията" му. Разглеждани са варианти като шаман, ловец, пастир, воин.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...