15 септември 2016 г.

В часовете на залеза на 16 септември ще станем свидетели на частично лунно затъмнение. Ако се вгледате в пълната Луна в момента на изгрева ѝ и в следващите няколко часа, може да забележете как тя се превръща в "кървава". Няма нужда от паника - това е съвсем обичайно явление, което се нарича частично лунно затъмнение.

Този месец пълнолунието се пада близо до деня на есенното равноденствие в Северното полукълбо. Всеки ден Луната изгрява с около половин час по-рано и "добавя" със светлината си по още малко време, през което селскостопанските работници може да поработят на полето, за да съберат реколтата. Затова понякога наричат това явление "Пълнолуние на реколтата".

Миналата година "пълнолунието на реколтата" също съвпадна с друго интересно явление - т.нар. Супер Луна - когато естественият спътник на Земята се намира в близка до планетата позиция от орбитата си и дискът на пълната Луна изглежда с до 15% по-голям. Тази година сянката от Земята отново ще покрие Луната, но в по-ефирния вариант, който наричаме частично лунно затъмнение.

Пълното лунно затъмнение е наистина "драматично" събитие. Луната променя цвета си до наситено кърваво-червен, попадайки в тъмната част на земната сянка (наричана умбра).
Но поради това, че слънчевият диск е значителен по големина, а не е "точков светлинен източник", земната сянка има и по-светла част по края си, която също може да затъмни Луната. Когато спътникът ни попадне в тази по-светла сенчеста част, затъмненият лунен диск придобива леки оттенъци на "зловещия" червено-кървав цвят.


На 16 септември частичното лунно затъмнение ще бъде видимо за намиращите се в Европа, Африка, Азия, Австралия и части от Тихоокеанския регион. От територията на България явлението ще се наблюдава между 19:52  часа, когато Луната ще навлезе в сянката на Земята и до 23:55 часа, когато ще напусне сянката. Максимумът на затъмнението настъпва в 21:54 часа.

Понеже затъмнението ще е твърде ефирно, за да наблюдавате как земната сянка пълзи по лунния диск, трябва да се използва мощен бинокъл или любителски телескоп. Затъмняването на Луната ще започне от северната част на диска ѝ и в максималната си фаза ще покрие около 91% от него.

Следващото подобно частично лунно затъмнение по време на "пълнолуние на реколтата" ще се случи през 2024 година. Но преди това, на 31 януари 2018 година в Северното полукълбо ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...