11 август 2017 г.


Антрополози от Харвардския университет са провели интересен експеримент, целящ да провери честността на хората, изповядващи различни религии. Сред участниците, освен последователи на християнството, исляма, будизма и подобните им, са били и такива, които почитат по-скромни свръхестествени сили, които не са всемогъщи и всевластни и не предлагат блага в задгробния живот.

Експериментът е нещо като игра със залагания: всеки играч получава някаква сума в монети. След това хвърля зарове и в зависимост от това, какво ще покаже зарът, участникът трябва или да вземе обратно залога си, или да го предаде на друг играч. В играта е оставена възможността да се лъже в своя полза. И не на последно място, играе се или срещу някого, когото познаваш – било то от същото населено място/селце/, или срещу човек, който е последовател на същата като твоята вяра.

Според авторите на изследването, всички са лъгали, но онези, които вярват в един всемогъщ и всевиждащ бог са доста по-умерени в маменето – както по отношение на познатите си, така и спрямо непознатите им противници.

 Очевидно вярата в един бог, който знае всичко и от когото не можеш да скриеш греховете си, по-добре помага да се изработят и спазват общи етични правила, отколкото вярата в това, че свръхестествените сили се ограничават до сбор от слаби духове и демони, които даже не са в състояние да те накажат на онзи свят.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...