19 август 2016 г.

"Гардеробът" на ледения човек Йоци, живял в Алпите преди 5300 години, включвал дрехи от мечешка кожа, дълги ботуши от козя кожа и колчан от сърна, установиха учени от Европейската академия в Болцано.

"Йоци е правил внимателен избор, преди да изработи дрехите си. Използвал е всичко, което му е било достъпно", казва ръководителят на проучването Найъл О'Съливан.

Много добре запазените тленни останки на Йоци са открити в Алпите на 3210 метра надморска височина през 1991 година от двама немски алпинисти.
Дрехи, сечива и храна, също в забележително добро състояние, са намерени в близост до мумията му.

Екипът на О'Съливан се съсредоточва върху изследвания на "гардероба" на Йоци и чрез митохондриален ДНК анализ открива пет различни вида животински кожи, използвани за направата на дрехите.

Шапката му е изработена от кожа на кафява мечка, а колчанът му за стрели - от сърна. Това недвусмислено сочи, че Йоци се е справял добре с лова на диви животни.

Препаската на слабините на Йоци е изработена от овча кожа, а връзките на панталоните му -  от телешка. Палтото му и меките ботуши са от комбинирани парчета овча и козя кожа. За направата им е използван материал от четири овце и две кози.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...