5 август 2021 г.

Сред приятелите и колегите си е наричан „Ледения командир“. А за цивилизацията ни той ще остане известен като мъжът, направил „една малка крачка за човек, но огромен скок за човечеството“.

Нийл Олдън Армстронг се ражда на 5 август 1930 година в град Уапаконета, Охайо. Баща му е държавен служител и работата му принуждава семейството постоянно да се мести от град на град. Нийл Армстронг се запалва по авиацията през 1947 година. Още през студентските си години се проявява таланта му на пилот. Получава пилотски лиценз, преди да вземе шофьорска книжка. Служи във ВВС на САЩ и участва в Корейската война. Има 78 бойни полета, като при един от тях е свален. Твърди, че го е свалил руски изтребител.

Между 1958 и 1962 година е сред пилотите, които провеждат експериментални полети с ракетопланите North American X-15. През септември 1962 година попада сред избраните за подготовка на бъдещи астронавти.
За пръв път лети в космоса като командир на „Джемини-8“. Заедно с астронавта Дейвид Скот извършват първото скачване в космоса на два кораба. Но заради сериозен проблем с навигационната система на кораба, полетът е прекратен предсрочно. Завръщането на екипажа на Земята протича по план, без излишни усложнения.



След завръщането си, Армстронг попада сред екипажите, които започват да се подготвят за осъществяване на пилотиран полет и кацане на Луната. През юли 1969 година Нил Армстронг командва екипажа на „Аполо 11“. След 4 дни пътуване, на 20 юли 1969 година, лунният модул с Нийл Армстронг и Бъз Олдрин каца на повърхността на естествения спътник на Земята.

Мнозина мечтаят, да изживеят звездния си миг. Армстронг мечтае да изживее лунния си миг. И го постига. С хладнокръвие, трезва преценка и много упоритост.

Завръщането на екипажа на Земята след историческия полет превръща тримата астронавти в герои. Всеки по света знае името на първия човек, стъпил на повърхността на друго космическо тяло. И ще го помним и занапред.

След края на кариерата си в редовете на NASA Армстронг няколко години преподава в Синсинати. Занимава се и със собствен бизнес. На 7 август 2012 година му е направена неотложна сърдечна операция. Усложнения в следоперативния период обаче довеждат до смъртта на първия човек, стъпил на Луната. Нийл Армстронг почива на 25 август 2012 година.

За широката публика остава малко известен фактът, че преди да излязат на лунната повърхност, астронавтите в лунния модул провеждат... кратка частна литургия, а Бъз Олдрин, като старейшина от презвитерианската църква, извършва и тайнството на светото причастие. Моментът не е предаван на Земята, заради протестите на няколко атеистични организации, които твърдят, че подобно нещо би било чиста реклама на религиозна основа.



Кацането на Луната е събитие, чиято значимост е трудно да се осъзнае. Спекулациите, че всичко това е една голяма инсценировка, заснета в студия на Земята, са - меко казано - несъстоятелни. Фактът е налице. И ако невярващите имат нужда, да доказват нещо, могат спокойно да „отскочат“ до Луната. На мястото, където каца лунния модул на „Аполо 11“ все още стоят отпечатъците от скафандрите на Бъз Олдрин и Нийл Армстронг.

Прахът на Нийл Армстронг е разпръснат в океана. Така човекът, осъществил една от големите мечти на цялата цивилизация, отново пътува – този път из безбрежните води на планетата ни.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...