10 август 2021 г.

Името на този човек е известно даже и на току-що проговорилите деца, защото на него дължим сладките изкушения от детството си – какаото и млечния шоколад. Той е основателят на компанията, позната по цял свят – “Nestle”. 

Хайнрих Нестле (такова е рожденото му име; по-късно го трансформира в Анри) се ражда на 10 август 1814 година. Появява се на бял свят като единадесетото по ред дете в семейството на стъклар от Франкфурт. По образование е фармацевт и избира тази професия заради възможностите да експериментира, да смесва най-различни вещества. Пък и талантът му и увлечението по химията са му дадени от природата. Докато работи в аптека в малкото швейцарско градче Вьове, постоянно си мечтае да започне собствен бизнес.

През 1843 година съдбата се усмихва на Нестле. Заема известна сума от богатата си леля и започва свой бизнес. Произвежда ликьор, оцет и горчица, но винаги е готов да инвестира и в нещо друго, което е далеч от периметъра му на действие. В крайна сметка произвежда дори газ за уличните фенери.




В началото на 60-те години на XIX век Анри Нестле се жени. Но се оказва, че съпругата му Анна Клементина Терес Ееман не може да има деца, въпреки че ги обожава и постоянно се занимава с децата на жените, които работят във фабриката на съпруга ѝ. Именно на нея принадлежи идеята да се създаде детска храна, заместител на и без това недостигащото на  много деца майчино мляко. 

Анри  се заема с експерименти и изследвания. Опитът от работата му като фармацевт и познанията по химия си казват думата. През 1867 година изобретява първата в света смес за дохранване на пеленачета Farine Lactue Henri Nestle („Млечно брашно Анри Нестле“). Прахът-чудо дори се оказва жизнено важен за една от работничките в компанията му, защото пеленачето не можело да поема никакво мляко, дори и майчиното.

Тогава Нестле измисля и емблемата на бизнеса си – птиче гнездо, което символизира семейството и традициите, а едновременно с това е и препратка към фамилията му (на швабски диалект нестле означава “малко птиче гнездо”).

Много скоро Анри Нестле става първия и най-добър производител на такива продукти като концентрирано мляко, разтворимо кафе и какао, млечен шоколад, които се превръща в любими лакомства за децата по цял свят.



През 1875 година Анри продава компанията на бизнес партньорите си.

На 7 юли 1890 година в селцето Глион, Швейцария, Анри Нестле е покосен от инфаркт и почива.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...