23 август 2016 г.


Рибар от Филипините 10 години държал под кревата си 34-килограмова перла – просто смятал, че това е идеалният талисман, който да му донесе добър улов. 

През 2006 година жителят на град Пуерто Принеса на остров Палаван, загребва с котвата на лодката си раковина. Отнася я у дома и я слага под кревата си, защото е твърде голяма, за да я постави на полиците на шкафа в скромния си дом. За това, колко ценна е находката му с тегло 34 килограма, дължина 0,7 метра и ширина 0,3 метра, рибарят изобщо не се замисля; доволен е, че се е сдобил със собствен талисман.

След девет години в дома му избухва пожар. Тогава рибарят решава, че щастливите свойства на раковината му са се изчерпали и мъжът решава да я предаде на градските власти. Учени и експерти са се заели да проведат подробен анализ на предмета, но по предварителни данни вече е ясно, че става дума за истинска перла, която е рекордьор на планетата ни.

Перлите не са само с идеално сферична форма. Срещат се крушовидни, овални, под формата на копчета и т.н. Перлите с неправилни контури, които наподобяват животински или човешки форми, се наричат “чудовища” или “парагони”. Понякога се случва така, че перлите повтарят точно формата на раковината, в която са се формирали.


В природата мекотелите могат да достигнат до размери, превишаващи 1,3 метра, но в тези случаи те много рядко произвеждат перли. В акваторията на провинция Палаван, обаче, са се формирали уникални условия: на това място от време на време се откриват гигантски перли. Официалният световен рекордьор до момента беше "Перлата на Лао Дзъ" (или “Перлата на Алах”), която тежи 6,4 килограма и е открита през 1934 година в същата част на Филипините.

Новото съкровище, което почти десетилетие е събирало прах под кревата на скромния филипински рибар, по предварителни оценки струва поне 100 милиона долара. В момента перлата е изложена в залата на градската администрация и властите се надяват това да е още един начин за привличане на туристи.


2 коментара:

  1. Анонимен19.03.21 г., 19:35

    pravq proekt po biologiq i tova ne mi pomaga osobeno

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И? Като оставим настрана шльокавицата, на която е написано оплакването ви, с какво да ви помогнем за проекта?

      Изтриване

Може да ви е интересно...