10 юли 2018 г.


Най-точната до момента оценка на масата на свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на Млечния път, е направена от астрофизици от САЩ и Испания. Данните от изследването им са публикувани в сайта arXiv.org.

Свръхмасивната черна дупка Sagittarius A* (Sgr A*), според новите оценки, е 4,02 милиона пъти по-тежка от Слънцето. Астрофизиците са определили и разстоянието от Земята до нея. По техните изчисления то е 7,86 килопарсека.

Изводите си учените са направили на база фотометрични наблюдения на звезди с малка светимост, които се въртят около Sagittarius A*. Данните са събирани в продължение на почти 18 години – в периода между 1995-2013 година.



В повечето случаи, в активния център на големите галактики се намира поне един подобен обект. Според учените, те оказват съществено влияние на еволюцията на големите звездни системи. В частност, в центъра на нашата галактика Млечния път и в центъра на най-близката друга галактика – Мъглявината Андромеда, се намират свръхмасивни черни дупки, които след около 4 милиарда години предстои да се слеят.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...