5 юли 2016 г.


Жителите и гостите на  Рим вече ще виждат прочутия Колизей почистен от трупалите се с векове мръсотии. Всички треви, поникнали между каменните му блокове, са премахнати и античното съоръжение отново е с оригиналния си цвят. Почистването на легендарния паметник на римската архитектура е извършена в рамките на проект за мащабната му реставрация, който започна през 2013 година.

По време на първия етап от реставрацията внимателно са почистени замърсяванията от външната страна на фасадата. Съвсем преднамерено по време на работите Колизеят не е закриван с “маскировъчни” транспаранти, за да може една от главните забележителности на Рим да остане достъпна за туристите.

Всяка година повече от 6 милиона души посещават Колизея. Но в течение на много  десетилетия властите в Италия не са можели да заделят средствата, нужни за реставрирането на една от “визитните картички” на столицата.

Освен “праха на вековете” древната арена е пострадала много и от замърсения въздух в града. Вече частните автомобили няма да може да спират на съседния булевард; ще имат право да паркират само таксита, автобуси и то само през делнични дни. През почивните дни съседните булеварди ще се превръщат в пешеходни зони.

Почистването на обекта струва 6,5 милиона евро. Основен спонсор на реставрационните дейности е италианска компания за обувки, чийто президент е отпуснал за ремонтните дейности на целия Колизей сумата от 25 милиона долара. Още 18 милиона е заделило министерството на културата на Италия.

Предстои да бъде изграден център за посетители с кафене. След това ще бъде възстановено най-ниското ниво на Колизея, където някога са държани дивите животни, преди да бъдат пуснати на арената.

В бъдеще се предвижда древната арена евентуално да се използва  за провеждане на културни мероприятия. Но първо архитектите и инженерите трябва да се убедят, че почти 2000-годишната сграда е достатъчно надеждна.

Цялото възстановяване трябва да приключи до 2018 година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...