23 юли 2016 г.


Многобройните легенди за хитри капани, тайни стаи и коридори, скрити в пирамидите, се оказват не толкова далеч от истината. Египтолози са пресъздали механизма, който древните египетски строители са създали като “примитивна охранителна система” в Голямата пирамида в Гиза.

Египтолозите са установили, че в Хеопсовата пирамида е “инсталирана” охранителна система, целяща да защитава фараонската гробница от мародери. По протежение на стената пред входа в погребалната камера на фараона са били издълбани специални жлебове, по които са спускани гранитни блокове, с които да се блокира достъпа отвън.


Доктор Марк Ленър, ръководител на изследователските проучвания на платото Гиза, обяснява пред livescience, че строителите са изградили подобни механизми на всички изходи от погребалната камера. Според учените, поредицата от канали и изпъкнали фризове, които по-рано се смятаха за елементи от декорацията на съоръжението, всъщност са били част от защитния механизъм.


По думите на Ленър, системата е разработена за да предпазва гробницата от грабители. И въпреки това, системата се оказва несъвършена, защото погребалната камера на Хеопс нееднократно е посещавана от мародери. Когато археолозите стигат до помещението, на практика го заварват абсолютно празни. Успяват да открият само отломки от червен камък, които вероятно са били отчупени от саркофага на Хеопс.


Смята се, че гробницата е разграбена много скоро след приключване на строежа. Друга версия твърди, че пирамидата е опустошена по време на разпада на Старото царство в древен Египет около 2134 година пр.н.е. Съществуват и версии, според които пирамидата още не е разкрила тайните си и някои помещения в нея остават неизвестни до днес.


През миналата година сканиране с инфрачервен радар показа, че във вътрешността на съоръжението има поне три места с по-висока температура. Едно от възможните обяснения е, че на тези места се намират врати с медни дръжки. В някое от тези помещения може да се намира истинският саркофаг с останките на Хуфу. Според тази – засега само хипотетична – версия, саркофага в т.нар. погребална камера на фараона, където е била инсталирана “примитивната охранителна система”, не е нищо друго, а поредният капан, приготвен от древните строители за мародерите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...