26 юли 2016 г.


Археолози са открили под руините на древния град на маите Паленке мрежа от подземни водни тунели, изградена под пирамидата с Храма на надписите, където се намира гробницата на владетеля Пакал.

Пакал Велики
В съобщение за пресата, направено в понеделник от археолога Арнолдо Гонзалес, се казва, че учените са убедени, че пирамидата и гробницата на Пакал са изградени върху извор. Градежът започва около 683 година и приключва около 702 година. Под погребалната камера на Пакал са изкопани водни канали, които са били с изход към широкият площад пред храма и символично са служили като път, който да изведе от подземното царство духа на починалия владетел.

Вниманието на учените отдавна е привлечено от сложната картина, гравирана върху капака на каменния саркофаг, в който е погребан Пакал. Някои погрешно тълкуват рисунката върху капака като изображение на древния владетел на маите, управляващ сложна летателна машина или дори космически кораб.

Пред пресата Гозналес разказва за чифт нефритови "запушалки за уши"  и изсчените върху тях рисунки. Намерени са в гроба на Пакал и от тях става ясно, че “е трябвало да бъдат получени от умрелия, когато (се) потопи под водата”. Казано по друг начин, трябвало е Пакал да се потопи в каналите, а не да лети с машини. Гонзалес е категоричен, че “и дума не може да става за космически кораби”.

Подземният каменен канал, който се свързва с друг, е широк около 60 см и почти толкова висок.
Според директора на Националния институт по антропология и история на Мексико, Педро Санчес Нава, предположението на археолозите звучи убедително, защото подобни практики се наблюдават и при други до-европейски народи, обитавали съседни региони. В Теотиуакан, близо до съвременната столица Мексико сити, също е открит подобен воден канал.
“И в двата случая става дума за вода”, казва Санчес Нава. “Налице е алегоричният символ на водата… според който от нея започва и с нея свършва живота”.


Разкопките и проучванията в Паленке започват през 2012 година, когато учените са озадачени от подземните аномалии, засечени с помощта на георадар. Аномалията започва в района около предната част на осемте стъпала на пирамидалното съоръжение, на върха на което се намира Храма на надписите, откъдето пък започва стълбището, отвеждащо до гробницата на Пакал вътре в пирамидата.


Опасенията на учените са, че под древната структура се е образувала кухина, която може да доведе до рушенето ѝ. При извършените разкопки обаче, специалистите попадат на внимателно подредени пластове каменни плочи, покриващи горната част на воден канал.
Гонзалес казва, че същият трислоен каменен “капак” се среща и на пода в гробницата на Пакал, която се намира вътре в пирамидата. Археологът подчертава, че между гробницата и канала няма свързваща шахта, но самият “водопровод” предстои тепърва да бъде проучван – заради относително малките му размери учените все още не са го изследвали напълно. Предполага се, че ще бъде изпратен робот с камера, който да проследи накъде води подземната хоризонтална част на канала.

Гробницата на Пакал
Гробницата на К’инич Ханааб Пакал, или Пакал Велики, управлявал Баакулското царство на маите от юли 615 година до август 683 година, е открита  в средата на ХХ век. На тайния вход към стълбището, което отвежда от Храма на Надписите в дълбините на пирамидата под него към погребалната камера на Пакал, се натъква през 1948 година мексиканският археолог Алберто Руз Луил. След 4 години внимателно премахване на струпаните върху стълбището отломки, археолозите достигат до богатото погребение на великия владетел на маите.

В саркофага на Пакал откриват скелета му с наложена посмъртна маска, изработена от нефрит. Самата гробница е забележителна с размерите си, прекрасните фрески в мазилката ѝ и разбира се, с богато декорирания саркофаг на владетеля.

Изумителната украса на капака на саркофага на Пакал
През 1968 година в книгата си “Колесниците на боговете” Ерик фон Деникен лансира теорията за космическия кораб, изобразен на капака на саркофага на Пакал. Според уфолога владетелят на маите бил представен като управляващ механизмите за регулиране на струите от двигателите на космически кораб. Експертите обаче са категорични, че “плазмените струи”, които вижда фон Деникен, всъщност са изображение на свещеното за маите “Дърво на живота”, чиито корени според вярванията им се спускат чак до подземния свят.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...