7 юли 2016 г.


На 17 февруари 2016 година Япония изведе в космоса нов, супермодерен рентгенов сателит. Hitomi (или Astro-H), трябваше да проследява протичането на високоенергийни явления във Вселената – такива, като супермасивни черни дупки. Месец по-късно обаче сателитът излезе от контрол и се наложи в крайна сметка да бъде унищожен.

За астрономията унищожаването на струващия 273 милиона долара Hitomi е значителна загуба. Но се оказва, че за месецът, през който сондата е работила, апаратурата е успяла да извърши някои ценни наблюдения. В статия за списание Nature се разказва за резултатите от кратката работа на Hitomi.

Преди да “умре” Hitomi е успял да събере данни от клъстъра Персей. Наблюденията са продължили само 2,5 денонощия в началото на месец март. Персей е най-яркият в рентгеновия спектър клъстър, намиращ се близо до Земята. Отдалечен е на 240 милиона светлинни години и в него има над 1000 галактики. Hitomi е успял да “заснеме” как супермасивна черна дупка в сърцето на клъстъра “краде” горещи газове от околното пространство.

Резултатите са изненадващо откритие за астрофизиците. Оказва се, че супермасивните черни дупки може да ограничават формирането на нови звезди, като поддържат газовете нагрети до много високи температури – в конкретния случай до 50 милиона градуса по Келвин. От своя страна това би обяснило защо в галактичните клъстъри се наблюдава по-малък брой на новозараждащите се звезди, отколкото би следвало да се очаква.

 Комбинирано изображение на заснетото от Chandra  (фоновото изображение) и данните от Hitomi. 
Hitomi Collaboration/JAXA, NASA, ESA, SRON, CSA
Галактичните купове изобилстват от газове. Това предполага, че ще се формират множество млади звезди. Но не винаги е така. Макар да е налице ефектът от присъствието супермасивна черна дупка, газовете се движат с относително ниски скорости – около 160 километра в секунда, което е доста под очакваното.

Резултатите от това наблюдение са 30 пъти по-добри от подобни предишни, извършвани в това число и с помощта на рентгеновата космическа обсерватория на NASA Chandra. За съжаление, след загубата на Hitomi, няма да има възможност провеждане на сходни по качество наблюдения. Или поне не преди 2020 година, когато по план трябва да бъде  изведена в космоса европейската рентгенова обсерватория Athena.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...