8 юли 2021 г.

8 юли 52 г. пр.н.е. официално е приет за датата, на която е основаван Париж.

Началото на съвременната столица на Франция, изисканата кухня и световната мода – Париж, е заложено от галски племена, наричащи себе си паризии. Поселението им съществува от два или три века по-рано, но за пръв път се споменава от Гай Юлий Цезар в “Записки за Галската война” - “…градът на паризиите, разположен на един от островите в Сена”. Градът се намирал на остров Сите (ил дьо Сите) в река Сена и се свързвал с двата бряга с дървени мостове.


През 52 г. пр. н.е. паризиите се присъединяват към въстанието на галите под предводителството на Верцингеторикс. Цезар разделя войските си на две – самият той поема командването на 6 легиона и се отправя срещу арверните. На легата си Тит Лабиен поверява 4 легиона, с които да обсади и превземе града на паризиите, намиращ се на един от островите в река Секвана (Сена).




Благодарение на добрата тактика на Тит Лабиен римляните успяват да победят галските защитници на града. При оттеглянето си паризиите разрушават мостовете, свързващи го с двата бряга на Сена и опожаряват остров Сите. След падането на града и потушаване на въстанието на галите, римляните го изграждат наново. Тогава приема римското име Lutetia или Lutetia Parisiorum. Преведено от латински може да означава “град сред блатата”, а може да се приеме, че произлиза от lutum – буквално “глина, кал”. Римляните построяват пътища с каменна настилка, изграждат 16-километров акведукт, три терми, амфитеатър и форум с базилика.

Римската администрация се разполага на остров Сите, където продължава да работи и пристанището, осигурявало по-рано препитанието на галското селище – Сена е ползвана като транспортен коридор в търговските пътища към и от Британия. Градът се разраства към двата бряга – предимно десният – на Сена. През III век алеманите извършват няколко набега към Лутеция, което кара повечето хора от левия бряг на Сена да се пренесат на по-добре защитения остров Сите. Тогава градът започва да се нарича Civitas Parisiorum (градът на паризиите), а малко по-късно и Paris (Париж).

В чест на френската столица са наречени астероидът Лутеция, както и 71-ият химичен елемент от Менделеевата таблица – редкоземният метал Лутеций.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...