17 юни 2016 г.

Гробница от Древния Египет, открита през далечната 1907 година, все още крие своите тайни. Главният въпрос е: кой е погребан в нея? Дали е мястото за вечен покой на фараонът, опитал да вкара Египет в руслото на почитането на един бог – Ехнатон? Ново изследване се опитва да потърси отговор на въпроса, като категорично определи чий е мистериозният саркофаг в гробница KV55 в Долината на Царете.

“До този моменти никой не е успял да представи неопровержими доказателства, че в нея са погребани останките на Ехнатон”, цитира AhramOnline думите на Елхам Салах, ръководещ музея към министерството по античността. Д-р Салах добавя, че саркофагът е един от най-спорните артефакти сред множеството открити в погребения от времето на Древен Египет.

Министерството по античността подновява изследванията на саркофага през 2015 година, като за това е получило помощ от 28,500 долара от Американския изследователски център в Египет.

“Салах… заяви пред кореспондент на Ahram Online, че по време на изследването е намерена колекция от 500 златни плочки, лежащи в кутия в Египетския музей в Тахрир, заедно с останките от череп и ръкописна бележка на френски”, пише изданието.

Записката е от момента на отварянето на KV55. В нея е записано, че 500-те златни плочки са открити в саркофага в гробницата, но не е записано в кой точно саркофаг, уточнява AhramOnline.

Пред изданието Ислам Езат, служител към екипа от учени в министерството по античността на Египет заявява, че провежданото от водещи специалисти и учени изследване може веднъж и завинаги да даде категоричен отговор на въпроса, чий е саркофага от гробницата.

В KV55 са открити множество артефакти и само едно мумифицирано тяло. Идентифицирането на тялото е затруднено поради факта, че артефактите са принадлежали на различни личности. Появяват се спекулации, че гробницата е изработена бързо и по спешност, и че погребаният в нея преди това е бил положен на друго място, а по-късно – пренесен в набързо изграденото погребално съоръжение. Възможностите за идентичността на погребания са големи – от царица Тий (майката на Ехнатон) до фараона Сменхкара – учените са изправени пред сложен пъзел за разгадаване в опита да идентифицират тялото.

През януари 1907 година финансистът Теодор М. Дейвис наема археолога Едуард Аертон и екипа му, за да извършат разкопки в Долината на Царете в Египет. Долината на Царете се намира на западния бряг на река Нил, срещу столицата на Новото египетско царство Тива. Почти всички видни личности, управлявали Древен Египет през златния му век, са погребани на това място.

Гробницата, означена като KV55, е малка и скромна. От входа към вътрешността ѝ водят 20 стъпала. По времето, когато е открита, входа и стълбите са затрупани с пясък и каменни отломки. Наклоненият коридор води до единственото помещение в гробницата, към което има само една малка допълнителна ниша. В гробницата, когато е открита, са намерени четири погребални урни (канопи), позлатен дървен олтар, останки от кутии, стойка за ваза и фрагменти от фараонски печат. Има също парчета от мебели, сребърна глава на гъска, две глинени тухли и един-единствен ковчег. Саркофагът е бил осквернен, като части от красиво декорирания му капак са унищожени.

Гробницата и находките в нея като цяло не са сред най-забележителните. Но при по-внимателното проучване и анализ на намереното, загадките се заплитат, тъй като всички артефакти се оказват принадлежали на различни личности. Това усложнява идентифицирането на кого е принадлежала гробницата. Според някои учени, който и да е погребан на това място, погребението е извършено много бързо, или – другата възможност  - е да е положен на друго място, а по-късно да е пренесен в изградената набързо гробница.

Самото идентифициране на принадлежността на гробницата може и да е сложно, но съществуват доста насочващи следи по артефактите в нея. Много от откритите предмети са свързани с фараона Ехнатон. Четирите съда за съхранение на мумифицираните вътрешни органи са открити празни. На тях обаче са изрисувани четири жени, за които се предполага, че са дъщерите на фараона, а съдовете и рисунките по тях са направени по поръчка на Кия – една от съпругите на Ехнатон. Позлатеният дървен олтар е изработен за майка му – царица Тий. Върху две от тухлите пък са открити надписи с името на фараона.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...