21 юни 2016 г.


Голямата пирамида в Гиза е толкова добре построена, че и досега е трудно да се намери обяснение, как древните египтяни са издигнали тази сложна конструкция преди 4 500 години. Всички опити да се намери обяснение на инженерните решения, които античните строители са успели да намерят, се приемат с недоверие, а понякога биват обявявани направо за налудничави. Предлагани са и такива тези, в които строежът е подпомогнат от извънземни същества. Но според ново изследване, инженерните измервания и решения може да се окажат недотам прецизни, каквото е преобладаващото сред широката публика мнение.

Проучването е извършено съвместно от специалисти на Фондът за проучвателна дейност “Глен Даш” и Асоциацията за изучаване на Древен Египет. Учените са установили, че основата на Голямата пирамида изобщо не е точен квадрат, чиято западната страна е по-голяма от източната.

Инженерът Глен Даш и египтологът Марк Ленър са опитали да изчислят къде са били оригиналните ръбове на извисяващата се на 138 метра Голяма пирамида - най-голямата от трите пирамиди в Гиза, издигащи се срещу столицата на Египет, Кайро, на срещуположния бряг на река Нил.

Когато е завършен градежът на пирамидата, по време на управлението на фараона Хуфу (Хеопс), монументът е бил облицован с каменни плочи от бял варовик. През вековете обаче облицовъчните камъни са свалени и са използвани в други строежи. Така пирамидата е достигнала до наши дни във вида, в който ни е добре позната. Въпреки това, учените са успели да установят оригиналното точно местоположение на 84 точки по 920-метровия периметър на  съоръжението.

Използвайки тези данни, учените са определили точните размери на четирите страни на основата на пирамидата. Оригиналната дължина на източната ѝ страна е била между 230,295 и 230,373 метра. Западната – 230,378 – 230,436 метра. Това означава, че западната страна е била с повече от 14 сантиметра по-дълга от източната.

Разбира се, че за онези времена подобни отклонения са абсолютно допустими. Самите автори на изследването пишат, че “данните потвърждават, че древните египетски инженери са притежавали забележителни за времето си умения… Само можем да предполагаме как античните майстори са извършвали измерванията си с такава точност, разполагайки единствено с инструментите от онази далечна епоха”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...