19 юни 2021 г.

Блез Паскал се ражда на 19 юни 1623 година в Клермон-Феран (Франция). От ранните му години с образованието му се заема баща му, Етиен. Малкият Паскал успява много рано да предизвика възхищението на баща си – съвсем невръстен успява да докаже самостоятелно 32-та теорема на Евклид за сбора от ъглите в триъгълника, дори без да знае названията на гометричните фигури.

На 19-годишна възраст Паскал изцяло е обсебен от идеята да създаде сметачна машина, с която да помогне на баща си в изморителните часове, които той прекарва във водене на сметки. През следващите 10 години Блез създава 50 различни модификации на такава изчислителна машина. Тя не му донася материално благополучие, но принципът на свързаните зъбни колела, които Паскал използва, се превръща в класическа схема за изпълнение на всички аритметични машини, създавани през следващите 300 години.


През 1647 година Паскал изобретява хидравличната преса. През същата година извежда и основният закон на хидростатиката,  с който потвърждава предположенията на Торичели за съществуването на атмосферното налягане.





Блез Паскал е известен като страстен комарджия и тази му страст води до това, че започва да разработва основите на теорията на вероятностите. Пише труд, който се кани да озаглави “Математика на случайността”, но на 24 ноември 1654 година преживява – по собствените му думи  - мистично прозрение свише, след което престава да се занимава изобщо с наука и се посвещава на литературата. 

Перото му започва да създава трудове, посветени на защитата на “вечните ценности”. Предприема поклонническа обиколка на църквите в Париж и околностите му. Посещава абсолютно всички храмове и свети места във френската столица. 

Още от детските му години здравето му е съвсем крехко. Към 1662 година здравословните му проблеми се обострят и на 19 август 1662 година Блез Паскал почива в Париж. Последните му дни са белязани с мъчителна агония.



След смъртта на Паскал приятелите му откриват цели купища ръкописи, които по-късно систематизират и издават в книгата “Мисли”. Основно това са мислите на Паскал по темата за отношението между Бог и човек, както и апологетика на християнството. “Мисли” се превръщат в една от класическите творби на френската литература, а Паскал става единственият в новата история велик литератор и математик едновременно.
В чест на изтъкнатия физик, математик, литератор и философ са наречени единицата за измерване на налягане, програмен език и кратер на Луната. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...