1 юни 2016 г.

Два кинжала, открити сред предметите в гробницата на Тутанкамон. Горният е изработен от злато, а острието на долният е изковано от желязо, донесено на Земята от метеорит
Ново изследване на екип от учени води до интересни и дори вълнуващи заключения. Специалистите са потвърдили, че кинжал, открит в гробницата на фараона Тутанкамон, както и някои други артефакти от Древен Египет, са с извънземен произход – изработени са от желязо, донесено на Земята метеорити.

Според информация на ABC.es, изследването е дело на голям  екип учени от Политехническия институт в Милано и Торино, Университета в Пиза, Египетския музей в Кайро, Университета на Фаюм и компанията XGlab. Археолозите от десетилетията предполагат, че желязото, използвано по време и преди фараонските династии на Новото царство, би могло да е от метеорити, но до момента нямаше категорично потвърждение на тази хипотеза.

През 2014 година в британския The Guardian беше представено изследването на Даяна Джонсън и Джойс Тълдсли от Университета в Манчестър. Анализът им на артефакти, открити в некропола на Герзех, намиращ се на около 70 км южно от Кайро. Находките са от периода между 3600 – 3350 г. пр.н.е. В погребение на мъж са открити съд от слонова кост, харпун, изработен от мед, украшения под формата на железни и златни топчета и други. Изследвани са и няколко други предмета, открити на различни места. Най-впечатляващите от тях са открити в гробницата на Тутанкамон – кинжал и железен амулет в златна гривна. Джонсън и Тълдсли използват електронен микроскоп и микро-рентгенова томография за да проучат структурата на артефактите. Изследват по същите методи и железните топчета от погребението в Герзех. Установяват, че структурата и химичния състав на желязото, използвано за изработката на топчетата от Герзех, предполагат то да е с метеоритен произход.

Най-новото изследване показва, че Джонсън и Тълдсли са били прави в заключенията си. В кинжала от гробницата на Тутанкамон присъстват никел и кобалт, който обикновено се срещат в метеоритите. Освен това, изследването потвърждава, че железните топчета от гробницата в Герзех, които са на около 5 000 години, са изработени от майстори в обработката на метала, пристигнал от небесата. Преди това се смяташе, че желязната епоха в Египет започва около 600 г. пр.н.е.
Едно от железните "топчета", открити в гробница в некропола на Герзех
Според авторите на новото изследване, дебатът за “небесният или земен произход на желязото от епохата на древен Египет, както и времето, по което масово започва да се използва, все още е отворен. Доказателства трябва да се търсят в широк спектър от области, в това число в архитектурата, езика и вярванията”.

Учените предполагат, че донесеното от метеорити на Земята желязо е играло много важна роля в египетската култура и религиозни култове. Желязото, от което е изработено острието на кинжала от гробницата на Тутанкамон, е добито от някой от многото метеорити, паднали в пустинята.

В Древен Египет изработката на украшения датира не по-късно от 4 000 г. пр.н.е. Не е известно кога са започнали да използват за изработването им метеоритно желязо, но по всичко личи, че древните хора в много региони по света са се отнасяли благоговейно към “камъните, паднали от небесата”. Желязо с подобна структура е установено при две китайски остриета, датиращи от около 1 000 г. пр.н.е., както и при железни топчета, намерени в Илинойс, за които се предполага, че са изработени от местните индиански племена около 400 г. пр.н.е.
Метеоритът Хоба - най-големият известен метеорит, паднал на Земята от космоса, както и най-големият къс "самородно" желязо на планетата ни. Открит е през 1920 година на територията на ферма в Намибия и лежи на мястото, на което е паднал преди около 80 000 години.
Метеоритите са изиграли важна роля в културата и религиите на много цивилизации. Древните гърци и римляни са ги приемали като дарове от боговете. В Древна Гърция откритите метеорити са пазени в храма на Аполон в Делфи и са били обект на боготворене. Дори камъкът, вграден в светилището на исляма в Мека се предполага, че е метеорит.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...