14 юни 2016 г.

Античният механизъм от Антикитера прилича на нещо, подходящо за филмите от поредицата за приключенията на Индиана Джоунс. Този 2000-годишен “компютър” е използван от древните гърци за да пресъздава движението на астрономическите тела. Международен екип от изследователи в нова разработка са направили още една крачка в разкриването на тайните на изглеждащото като неземно творение обект.


Механизмът от Антикитера е открит през 1900 година от гмуркачи, наети да претърсят останките от древно корабокрущение, лежащи на морското дъно край гръцкия остров Антикитера. Все още се дебатира относно времето, когато е създаден механизмът, но повечето учени приемат, че това се е случило някъде между 200 г. пр.н.е. и 60 г. пр.н.е. С помощта на няколко бронзови зъбни колела, механизмът е използван за предсказване на датите на затъмнения, да проследява движението на Слънцето, Луната и звездите, както и на петте известни по онова време планети: Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Възможностите, които има това устройство, го правят да изглежда като изпреварило времето си със стотици, ако не и с хиляди години.

Новото изследване се фокусира върху разчитането на текстовете, гравирани върху 82-та фрагмента от древната машина. Използвани са рентгенови снимки и най-новите технологии в засенмането. Много от гравираните древногръцки надписи са невидими за човешкото око, най-вече защото буквите, с които са изписани, са твърде малки – някои са с височина само от 1,2 милиметра. Към това се добавят и стотиците години на употреба на механизма, които са довели до износването му, както и вековете на натрупване на отлагания, докато е лежало на морското дъно.

Досега древният “компютър” беше смятан за чисто научно устройство, насочено към астрономическите познания и далеч от астрологичните. Новото изследване обаче, освен, че потвърждава “научността” на прибора, добавя и известна нотка мистицизъм – древният планетарий е служил и за предсказване цвета на бъдещите затъмнения, които за древните гърци явно са имали силата на пророчества.

“Нямаме абсолютно точна представа, как да интерпретираме тези данни. Но може би трябва да се върнем към предположенията, че цветът на затъмненията се е приемал от древните като някаква поличба или сигнал”, казва Майк Едмъндс, професор по астрофизика в Университета в Кардиф, Уелс, по време на представяне на резултатите от изследването в Атина.

Александър Джоунс, професор по история на науката в Университета на Ню Йорк, също участник в екипа, извършил новите проучвания, смята, че механизмът от Антикитера “размива границите между чистата наука и свръхестествените вярвания, но въпреки всичко ни дава точен поглед върху начина, по който древните гърци са възприемали света около тях”.

“Това не е устройство, което един астроном ще използва, за да прави точни изчисления; не би го използвал дори и астролог, за да прави прогнозите си. Това е нещо, което ще използвате, за да покажете на останалите и да научите къде е нашето място в Космоса”, цитират думите на Джоунс световните агенции.

“Бих казал, че това е по-скоро механизъм, използван като нагледно помагало в лекциите на философи”, казва в заключение професор Александър Джоунс.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...