25 юни 2021 г.

“Големият брат гледа!” – тази фраза е позната вече и на децата. А само преди две десетилетия единици бяха чували за антиутопията “1984”. Остава надеждата, че покрай реалити формата “Big brother” поне част от зрителите са пробвали да прочетат и книгата, от която тръгва “Големия брат”.

Книгата “1984” е издадена на 8 юни 1949 година. Само половин година по-късно, на 21 януари 1950 година, авторът й – Ерик Артър Блеър, почива от туберкулоза. Всъщност, това име едва ли ви говори нещо, защото за широката публика той е известен с псевдонима си Джордж Оруел. Бъдещият голям писател и хуманист се ражда на 25 юни 1903 година. В краткия си живот Оруел пише няколко произведения, които в последствие се оказват така вплетени в ежедневието ни, че дори не си даваме сметка за това.

По-възрастните помнят, че живеехме в условията на “студена война”. Самият термин принадлежи на Оруел. Използва го в статията “Ти и атомната бомба”, написана за броя на вестник “Трибюн” от 19 октомври 1945 година. Оруел описва какво следва от това, че светът вече разполага с ядрено оръжие (през август същата година САЩ пускат две атомни бомби над Хирошима и Нагазаки). Според автора, в бъдеще ще се формират две – три свръхдържави, които, разполагайки с атомни оръжия и заплахата да ги употребят, ще трябва да живеят в условията на “студена война”. В същото време свръхдържавите тайно и негласно ще са принудени помежду си да спазват мира и да не използват атомните си оръжия, заради непоправимите щети, които ще си нанесат. Терминът се употребява през годините толкова много, че всички забравят кой именно е авторът му.


Освен емблематичните от романа “1984” понятия като “Големия брат”, “новговор”, “Министерство на изобилието” и още, и още, Оруел е в дъното и на едно от най-добрите творения на Пинк Флойд. Преди “1984” Оруел пише “Животинска ферма”. Накратко, животните във фермата, водени от прасетата, самообявили се за най-умните, правят революция и… прочетете я, ще видите какво се случва после.
Именно “Животинска ферма” вдъхновява Пинк Флойд за албума “Animals”, който излиза през 1977 година.



Всъщност, ако започнете целенасочено да търсите съвпадения, много от нещата, касаещи тоталитаризма, в някаква степен са свързани ако не пряко, то поне косвено с Оруел. Самият автор пише, че една от крилатите фрази в “1984” – “две плюс две е пет” му хрумнала, когато попаднал на лозунга от съветско време “Да изпълним петилетката за четири дни”.

А съвременниците му казват, че Джордж Оруел имал вид на човек, страстно вярващ в комунизма, но в погледа му се четяла обидата у разочаровано дете. Разочарованието се случило от това, което сталинизмът сторил с идеята за всеобщото равенство и братство.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...