27 юни 2016 г.

Астрономи, използвайки Very Large Telescope (VLT), намиращ се в Чили, са заснели свръхдетайлни снимки на Юпитер във видимия спектър и топлинния диапазон.

Изследванията се извършват в рамките на мисията “Юнона” (Juno). През следващите дни едноименната междупланетна автоматична станция на NASA се приближава  към най-голямата планета в Слънчевата система. Сондата Juno стартира през 2011 година и ще се приближи до Юпитер през юли тази година.


За да получат предварителна представа какво предстои да “види” сондата през първите месеци от работата си на орбита около гиганта в Слънчевата система, от Земята се провеждат наблюдения на Юпитер в различни честотни диапазони и в инфрачервената част на спектъра. Снимките, направени с помощта на VLT позволяват да се състави “тримерно” изображение на това, как в атмосферата на планетата-гигант се осъществява кръговрата на енергия и материя.


 В информация за пресата от Европейската Южна обсерватория, чийто е телескопа в чилийската пустиня Атакама, учените обясняват, че наблюденията на Юпитер и другите планетите от Земята се усложнява поради различни причини. За получаването на отчетливи и детайлни снимки пречи атмосферата на планетата ни с многобройните частици в нея.

Астрофизиците, работещи с инструментите на VLT, са успели не само да получат ясни снимки на Юпитер, но да проследят движението на гигантските газови облаци в атмосферата му. В режим на заснемане на поредици от снимки телескопът е направил няколко десетки кадъра на различни сегменти от Юпитер. След това най-добрите кадри са обединени в едно детайлно изображение.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...