6 юни 2021 г.

В ранното утро на 6 юни 1944 година съюзническите сили на Великобритания, САЩ и Канада започват масиран десант по северното крайбрежие на Франция. Хиляди войници дебаркират по плажовете на Нормандия. Така започва операция “Нептун”, която е част от по-голямата стратегическа кампания с кодово име “Овърлоуд”.

6 юни 1944 година става дългоочаквания D-Day – денят, в който съюзниците откриват втори фронт срещу Хитлерова Германия. Десанта по вода е съпроводен от пускането и на хиляди парашутисти. Преди това 1300 самолета на Кралските ВВС извършват въздушна атака по отбранителните линии на немските армии, разположени по северното крайбрежие на Франция. Последвани са от втора вълна, в която 1000 бомбардировача на САЩ атакуват стратегически цели по крайбрежието.

Министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил обявява пред медиите на Острова, че операцията с кодово име “Нептун” протича “по напълно удовлетворителен начин”. Чърчил отбелязва, че парашутния десант е нещо, което “светът не е виждал до този момент” и пораженията, които търпят британските парашутисти са съвсем малки.

Настъплението започва малко след полунощ под командването на генерал Бърнард Монтгомъри. От огромна важност за операцията е метеорологичната ситуация. Нахлуването първо е предвидено за месец май, но е отложено за началото на юни. В последния момент, заради влошаване на метеорологичната обстановка, се налага отлагане с още 24 часа.




Над 4 000 кораба и малки плавателни средства прекосяват Ламанша и достигат до бреговете на Франция.


Кралят на Великобритания Джордж VI се обръща към войниците със съобщение, в което нарича предстоящата акция “върховен тест” за съюзническите сили и призовава всички британци да се молят за освобождаването на Европа.

Командващият обединените морски сили адмирал сър Бертрам Рамзи казва, че десантът заварва немските армии напълно неподготвени. Съюзниците не срещат отпор от немска страна по въздух, а бреговите батареи на германците не успяват да предотвратят дебаркирането на войските на брега.
Той добавя: “Имахме загуби на кораби. Но те бяха толкова малки, че не попречиха на плановете ни за превозване на войската. Успяхме да изведем на брега достатъчно хора, за да осъществим укрепване и да подведем техниката, която ни беше нужна за сухопътната операция”.



От своя страна американският президент Франклин Делано Рузвелт дава пресконференция, по време на която заявява, че началото на нахлуването все още не означава, че войната е спечелена. Той казва: “Не отиваме да се разходим до Берлин, и колкото по-рано нацията осъзнае това, толкова по-добре”.



Първоначално плановете са операцията да започне на 1 май. Отлагането й се налага, за да може да се подведат повече войскови единици. В плана влиза и подвеждаща маневра, която да остави у немците убеждението, че евентуално нахлуване може да се очаква в района на Кале, далеч пó на изток от същинския удар.

Когато започва дебаркирането, само 14 от общо 58-те немски дивизии, охраняващи т.нар. Северна стена посрещат съюзническите сили. Десантът среща слаб отпор на повечето места, но в направлението Омаха успехът на съюзниците е на път да им изневери.


Нахлуването в Нормандия се превръща в най-големият десант, осъществен по време на Втората световна война. Пет армейски корпуса са в първата вълна. В операцията вземат участие общо над 7 000 плавателни съда и около 11 000 самолета.

В “денят Д” на плажовете в северна Франция са стоварени 75 215 британски и канадски войници и 57 500 американски. Други 23 400 войници участват в десанта по въздух.



До 11 юни съюзническите войски успяват да изградят сигурен плацдарм, но напредването им е незначително, след като германските сили започват да дават сериозен отпор. Краят на офанзивата в Нормандия идва чак с унищожаването през август на немската 7-а армия, която е обкръжена и слага оръжие.


Съюзниците достигат до границите на Германия още през септември. Заради няколко поражения обаче и водените тежки боеве по пътя, командването решава да прегрупира силите си през настъпващата зима. Нахлуването на обединените съюзнически сили в Германия започва през януари 1945 година.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...