12 май 2016 г.

Работещи в Китай археолози може да се окажат големи късметлии с откриването едновременно на две ценни находки. Едната находка може да се окаже най-древното в света оризово поле. Другата находка е не по-малко интересна – вероятното място на двореца на императорите от династията Юан, загадка, която археолозите се опитват да разгадаят от десетилетия.

Оризовото поле е открито край неолитните останки в близост до Ханджин в провинция Дзянсу в източен Китай. Археолозите са се натъкнали на него през активния сезон за проучвания на 2015 година. Според изявления на учени пред China Daily това вероятно е най-старото в света оризище. Лин Лиугуен, директор на института по археология обяснява, че на територията на днешен Китай хората са започнали да култивират ориз преди около 10 000 години и вкаменелости от оризовите насаждения от този период може да бъдат открити и днес, макар и подобни находки да са “изключително редки”.
Съвременно оризово поле в Китай
Площта на праисторическото оризово поле е около 100 квадратни метра и е било разделено на част с различна геометрична форма. Всяка от частите е с площ по-малко от 10 квадратни метра. Учените съдят за възрастта на находката си по откритите вкаменелости на оризови зърна, датирани по метода на радиовъглеродния анализ отпреди повече от 8000 години. На място са открити и следи в почвата, говорещи недвусмислено, че е използвано за засяване на ориз. Лин подчертава, че откритието е от особена важност за учените, тъй като дава отправна точка във времето, кога в Китай хората са започнали да се занимават с отглеждането на земеделски култури.

Второто интересно откритие е отпреди 600 години и идва от времето на династията Юан (1271-1368). Артефактите са открити дълбоко под повърхността в самото сърце на Забранения град. Heritage Daily съобщава, че откритието е направено по време на ремонтни дейности в историческия комплекс. Съвсем случайно при изкопни работи са открити парчета от теракотени плочи и порцелан. Находката също е от миналата година, но едва сега учените са успели да определят времето, към което принадлежат артефактите.
На това място са открити следи от императорския дворец на династията Юан
Ли Джи, директор на отдела по археология в Академичния музей и изследователски център, обяснява пред изданието: “Трите пласта [Цин, Мин и Юан] находки показват как сградите са се развивали през времето”. Ученият обаче подчертава, че по време на династията Мин предприетите строителни дейности до голяма степен преобразяват урбанизационния план на мястото, което обяснява и защо са толкова малко артефактите, открити от времето на династията Юан. Археологът допълва, че “работата на екипа ни показва, че основите на предишните сгради са изцяло почистени, преди да бъде съграден Забранения град. Вероятно това е направено, за да се осигури абсолютно “чист” терен, върху който да се строят безупречните в архитектурните си детайли нови дворци”.
Изглед от Забранения град (резиденцията на китайските императори) в Пекин
Специалистът допълва още, че по-мащабни разкопки няма да бъдат извършвани, за да се запазят останалите древни архитектурни елементи. Той обяснява, че археолозите ще предприемат поредица от “мини-разкопки”, които да им дадат основните елементи на “нещо като пъзел, който бихме могли да съберем заедно по-късно, опирайки се на сравнителните анализи”. Така учените ще съставят една “панорама” на цялото място, смятано за сърцето на Китай.

Според публикация в The Straits Times, откритието “може да се смята, че дава отговор на една от най-големите загадки в историята на средновековен Пекин – мястото, на което се е намирал императорския дворец във времената на династията Юан, основана от Кубилай хан през XIII век”.
Кубилай хан - император на Монголската империя и основател на династията Юан,
управлявала Китай от 1271 до 1368 година
Кубилай хан е внук на Чингис хан и е първият император от династията Юан. Той се различава от всички предишни владетели на Китай, защото осъществява управлението на завладяната от него империя чрез сложна и стройна административна система. През 1271 година Кубилай успява да покори Китай, управляван до този момент от династията Сун и с това да стане първият монголски хан, застанал начело на двете огромни азиатски империи – Монголската и Китайската. До 1368 година наследниците на Кубилай са начело на Китайската империя, когато са изместени от императорите на най-прогресивната в средновековната история на Китай династия Мин.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...