20 май 2022 г.

Оноре дьо Балзак се ражда на 20 май 1799 година в Тур, в семейство на фермери от Лангедок. В началото иска да стане юрист, затова учи в Париж в училище по право, като се издържа, работейки като писар в нотариална кантора. Много бързо обаче се отказва да прави кариера в правото и се заема с литература. Издава романи още от 1823 година, написани под различни псевдоними и в духа на “неистовия романтизъм”. Едва през 1829 година се осмелява да подпише романа “Шуани” със собственото си име. Следващите му произведения попадат в полезрението на литературните критици и широката публика. През 1831 година излиза философският роман “Шагренова кожа” и Балзак започва да пише романа “Тридесетгодишната жена”. 

В романите от първите му години се разказва за най-различни страни от съвременния живот на французите по онова време – за труда на селяните, за провинцията и за порядките в Париж. В произведенията му попадат различни социални групи и институции. Балзак пише за семейството, интригите в средите на аристокрацията, търговците и духовенството; за държавните порядки и армията.

Сред най-значимите трудове на Оноре дьо Балзак е поредицата романи “Човешка комедия”, над която авторът започва да работи през 1834 година и продължава писането й до края на живота си. В нея влизат както нови, така и писани по-рано и преработени произведения.



Целта на Балзак е да пресъздаде художествено историята и философията на епохата, в която живее. И трябва да се признае, че постига това блестящо.

През последната година от живота си Оноре дьо Балзак се жени за своята стара любов украинската графиня Евелина Ханска. Двамата поддържат кореспонденция от 1832 година, но бракът им е съвсем краткотраен. Оноре дьо Балзак почива пет месеца по-късно, на 18 август 1850 година в Париж. Погребан е в известното парижко гробище Пер Лашез, а на погребението му традиционната реч за него е изнесена от друг голям френски писател – Виктор Юго.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...