15 май 2016 г.

Саркофага на фараона Тутанкамон
Археологията отдавна вече е надраснала възрастта на тайните стаи, съкровищата, митичните гробници и прочие сценарий за филми, достойни за участието на Индиана Джоунс.  Но само преди една година, благодарение на статия на египтолога Никълъс Рийвс, всичко като че ли се върна точно в този “детски период”.

Опирайки се на цяла поредица от косвени доказателства, наблюдения и доводи, той лансира две смели предположения, които си бяха чиста сензация. Рийвс заяви, че в световноизвестната гробница на Тутанкамон има скрити тайни стаи, и като че ли това беше малко, втората му теза беше, че в едно от тези тайни помещения може да се намира мумията на не по-малко известната египетска царица Нефертити.

Теорията на Рийвс от самото начало срещна много категорична критика. Но египетските власти се отнесоха съвсем сериозно към нея. Доказателствата си оставаха все така косвени, понеже стените, зад които са скрити предполагаемите тайни помещения на гробницата са богато изписани и никой не би позволил току-така да бъдат разбити.

За да се провери теорията на египтолога бяха задействани методи, които не предполагат деструктивна намеса. Първо беше извършен нов, много детайлен оглед. След това беше извършено сканиране с помощта на инфрачервени камери, а накрая – и с георадар. Именно георадарното “сканиране” позволи на тогавашния министър по античното наследство на Египет Мамдух ад Далмати да съобщи, че той лично е убеден на 90% в съществуването на “тайни помещения”. Освен това беше съобщено, че в скритите помещения има някакви метални предмети и органични вещества. Това изявление беше направено през месец март, като властите обещаха, че ще бъдат направени допълнителни изследвания.

Повторно сканиране, организирано от американското Национално географско общество, не даде никакви положителни резултати, напротив – само разочарова привържениците на тезите на Рийвс. Изследването се ръководеше от Ерик Беркенпас. Информацията, получена от радара, е изпратена за анализ на няколко специалисти в САЩ и Египет и всички те единодушно казват, че следи от скрити помещения не са засечени от уредите.

Бюст на царица Нефертити
“Ако там имаше кухина, щяхме да имаме категорично и точно изображение. Такова просто липсва”, коментира геофизикът Дийн Гудман, автор на популярен проект за геофизични сканирания. Той добавя, че на посочените от Никълъс Рийвс като потенциални места на врати към тайни стаи, няма никакви признаци за различни градежи. “Данните от радара може да бъдат тълкувани по различен начин, но в конкретния случай това изобщо не е така. Добрата новина е, че на такъв важен обект разполагаме с ясни и убедителни резултати”, подчертава геофизикът.

Той отбелязва, че неговият колега Хирокатсу Уатанабе, който провежда първото “успешно” сканиране, не е публикувал изходните си данни. Японският геофизик в отговор на това продължава да поддържа тезата, че е убеден в съществуването на “тайните помещения”. По думите му, за 40 години работа с радара той толкова много е модифицирал уредите си, че показанията, снети от тях, просто не могат да бъдат разчетени от други специалисти.

Колегите на Хирокатсу Уатанабе го определят като “сложна личност”. От една страна, той е участвал в множество успешни проекти и има огромен опит в работата с геофизични радари. От друга страна обаче, той не е археолог и преди да започне да сътрудничи на специалистите по античността е работил в промишлената сфера. Освен това, японският геофизик използва оборудване, което не се произвежда вече повече от 20 години.

Професорът по антропология Изуми Шимада от университета на Южен Илинойс, който сътрудничи с Хирокатсу Уатанабе, отбелязва, че той често преувеличава предварителните резултати от изследванията си, а освен това се доверява повече на опита си, отколкото на най-новите технологии.

Министерството по античността на Египет засега се въздържа от коментари по последните изследвания на гробницата на Тутанкамон. В тази пестеливост на официални изказвания има доста смисъл: през март, веднага след провеждането на повторното сканиране на гробницата, министър Мамдух ад Дамати напусна поста си. Наследилият го начело на министерството Халед ел Енани заяви: “За момента не разполагаме с окончателни резултати”.

По негово предложение се обсъжда създаването на специална комисия, която да реши какви да бъдат следващите действия. В коментар за LiveScience представители на министерството пишат, че изследванията на гробницата ще продължат с използването на други радари и други, недеструктивни методи.

В същото време, бившите министри по античността на Египет - Захи Хавас  и Мамдух ад Дамати – по време на конференция в Кайро проведоха доста емоционален дебат. Захи Хавас, който и по-рано е критикувал теорията за “тайните стаи”, обвини колегата си в това, че той тайно е искал от египетските власти разрешение, да бъде пробита стената в гробницата. (През такова отверстие, чрез специални камери може да се разгледат евентуалните “тайни стаи”). Мамдух ад Дамати отхвърли тези твърдения и в отговор заяви, че самият Захи Хавас, докато още е бил на министерския пост, е направил отвор в пирамида, а разрешение за това си действие е получил постфактум.

Пред “Гардиан” неназован поименно изследовател, “запознат отблизо със ситуацията” коментира така: “Доколкото разбирам, египтяните се опитват да се измъкнат от случващото се. Те са шокирани, а самата тема [за гробницата на Тутанкамон] става опасна. Когато биват отстранявани от поста си хора, заради позицията им по този въпрос, то най-добре е да отстъпиш и да оставиш на политиците да се оправят. Това вече не е наука”.

Професор Лоурънс Конъерс от Университета в Денвър, автор на книга за използването на геордарите в археологията, в коментар за LiveScience обръща внимание на това, че резултатите от повторното сканиране – аналогично на тези от първото – също не са публикувани в масово достъпно научно издание. “Чувствам се късметлия, че не ми се наложи да прекося половината свят, за да се окажа по-късно замесен в тази каша”, казва той.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...