16 май 2016 г.

По време на подводни археологични разкопки в древното пристанище на Кесария са открити хиляди антични монети и бронзови статуетки, датиращи от V век.

Двама спортни водолази вероятно могат да се похвалят с находката на живота си. Докато се гмуркат във водите, където се е намирало античното пристанище на римския град Кесария, двамата са попаднали на бронзови статуетки от късната римска епоха.

Ран Фенщеайн и Офер Раанан веднага са уведомили за находката си израелското министерство по античността. След това двамата са показали на специалисти по подводна археология мястото, на което са направили откритието си. Специалистите са извършили почистване на наносите по дъното и са намерили още много артефакти – корабните вериги и останките от потънал някога кораб.

През следващите няколко седмици подводните “разкопки” са извадили на бял свят множество артефакти. Сред тях са бронзови статуетки, хиляди монети и други ценни за археолозите предмети, датиращи от V век. Съкровищата са били натоварени на кораб от късната римска епоха, който е потънал в пристанището преди около 1600 години.

Повечето находки са бронзови и са удивително добре запазили се. Сред артефактите са бронзова фигурка на богинята Луна, бронзова лампа под формата на главата на бога на Слънцето, лампа от бронз, представляващ глава на африкански роб, фрагменти от бронзова статуя на мъж в цял ръст, и редица други подобни.

В допълнение са намерени части от големи съдове, служили за пренасяне на вода за екипажа на кораба и изобщо за превозването на течности по море. Една от големите изненадващи находки в частност са две метални парчета, съставени от слепилите се една за друга монети. Някога монетите са били поставени в керамични съдове и след столетията прекарани на дъното, те са се слели в монолитни парчета метал, всяко от които тежи по около 20 килограма. Двете метални “купчини” са под формата на керамичните съдове, в които някога са били натоварени на кораба, за да бъдат транспортирани.

Специалистите отбелязват, че находките освен естетическите си качества, са много ценни и от историческа гледна точка. Мястото, на което са намерени, както и разпределението им по морското дъно показват, че става въпрос за потънал голям търговски кораб, който е превозвал метали, предназначени за преработка. Вероятно корабът е бил застигнат от силна буря малко преди да достигне до пристанището; бил е отнесен към крайбрежните скали и там се е разбил.

През последните тридесет години такава находка не е правена в Израел. Металните статуетки са много ценни за археолозите, защото през античния период много често подобни предмети от бита са били претопявани и металът използван повторно за други нужди. Големите находки от бронзови артефакти от този период са правени предимно в открито море. А тези бронзови статуетки са били на потъналия кораб и така неволно природата е помогнала да бъдат “спасени от претопяване”.

Откритите монети са с образите на император Константин Велики, който между 312 и 324 година управлява Западната Римска империя, а по-късно застава еднолично на империята до 337 година; други са с образа на Лициний, който преди да бъде отстранен от Константин управлява Източната Римска империя.

Находките освен това показват и важността на Кесария като пристанищен и търговски център за епохата. Това е период на относителна икономическа и политическа стабилност в историята на Римската империя. Освен процъфтяването на търговията, периодът е важен и с това, че християнството излиза на преден план и постепенно започва да се трансформира в официална религия за цялата империя.

Предстои новите находки да бъдат изследвани детайлно. В същото време, златните монети, открити в края на 2015 година също на дъното на античното пристанище в Кесария, вече са изложени в музейната експозиция на древния търговски център.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...