8 април 2022 г.

Това е едно от най-прочутите произведения на древногръцкото скулптурно изкуство. Счита се, че изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита.

Днес статуята, известна като Венера Милоска, се намира в Лувъра в Париж.
Изработена е от пароски мрамор, а височината ѝ, заедно с постамента e 203 см. Ръцете ѝ са отчупени и са изгубени. Липсва и плочата, която някога е служила за основа на скулптурата.

Учени датират статуята към 130-90 г. пр.н.е. и се счита, че е творение на Александър от Антиохия, въпреки че в миналото погрешно е била приписвана на Праксител. Вероятно е украсявала храм на богинята на любовта Афродита на остров Милос. Но три века след разпятието на Христос, новата религия безмилостно започва да руши светилищата и изображенията на старите богове. Статуята е пощадена от печалната участ на десетки хиляди шедьоври. Навярно е скрита в земята от някой, изкушен от красотата ѝ.



Европейският Ренесанс, когато се възражда интереса към античния свят, трескаво започва да търси неговите следи.
Въпреки че и тази история е забулена в мистерии и противоречащи си разкази, смята се, че статуята е открита на 8 април 1820 година. На този ден френският учен и мореплавател Жул Дюмон-Дюрвил, след като е научил преди това, че някакъв селянин е открил на остров Милос древна скулптура, решава да посети въпросния селянин. В двора на къщата, ползвана като част от оградата, виждат статуята на Венера.


Дюрвил успява да издейства от френския консул нужните му средства, за да откупи от гръцкия селянин безценната статуя. Когато турските власти, които владеят острова, научават, че французите са се добрали до ценна археологическа находка и се канят да я изнесат, незабавно се впускат в преследване, за да вземат статуята. Завързва се битка, при която, статуята остава без двете си ръце.

По-късно са правени опити да се открият на предполагаемото място на битката, но без успех. Все пак, французите успяват да отнесат статуята. Откарана е в Париж. Официално в Лувъра постъпва през 1821 година и за нея е отредена специална галерия на първия етаж.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...