8 април 2016 г.

Компютърна симулация на свръхмасивна черна дупка в центъра на галактика. Черното петно в средата е хоризонта на събитията на черната дупка - областта, от която фотоните не могат да се върнат заради огромната гравитационна сила. снимка: NASA
Учени от Калифорнийския университет в Бъркли с огромна изненада са установили, че в центъра на елиптичната галактика NGC 1600 се намира свръхмасивна черна дупка. Чудовищната черна дупка се намира в галактиката NGC 1600, която е отдалечена на около 200 милиона светлинни години от нас, по посока на съзвездието Еридан. Основната характерна черта на такива обекти се състои в това, че NGC 1600 е част от малък клъстър, съставен само от 20-тина галактики.

Новата свръхмасивна черна дупка е с маса, която 17 милиарда пъти надвишава масата на Слънцето. Освен необичайното място, на което се намира, учените са изненадани и от това, че масата ѝ се оказва около 10 пъти по-голяма, отколкото може да се предполага, изхождайки от галактиката, в която се намира.

Съществува вероятност, свръхмасивната черна дупка да е възникнала вследствие на сблъскването на две галактики, в резултат на което черните им дупки са се слели в една, чиято маса е нараснала за сметка на притегленото към центъра на обединената галактика звездно вещество. В центъра на галактиката NGC 1600 няма звезди, което може да се обясни с изхвърлянето им след сблъсъка на черните дупки. Масата на подобно изхвърляне учените оценяват приблизително на еквивалента на 40 милиарда слънчеви маси, или масата на целия диск на Млечния път.

Масата на новооткритата свръхмасивна черна дупка е близо до рекордните 21 милиарда маси на Слънцето, с които галактиката NGC 4889 е начело в импровизираната класация за най-масивните черни дупки, познати на науката за момента. Рекордьорката обаче се намира в клъстър, който наброява над 1000 галактики.

Новото откритие дотолкова е изненадало учените, че те го сравняват с това, внезапно в центъра на провинциално градче да се окажеш пред небостъргач, достоен за Манхатън.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...