20 април 2022 г.

През 2010 година по предложение на ЮНЕСКО и с решение на ООН датата 20 април е обявена за Ден на китайския език. С решението си ООН цели “да се отбележи мултикултурализма и културното разнообразие, както и да се популяризират шестте официални работни езика на организацията”. 

Предложението точно 20 април да бъде утвърден за такава дата идва от отдела за връзки с обществеността на ООН, но не е избрана случайно. Датата се свързва с митичния създател на китайската писменост – Цандзие. Освен това, в Китай и много от страните в Източна Азия на този ден започва сезонът на "дъжда от просо", което го свърза с легендата за създаването на китайското йероглифно писмо.

Митичният Цандзие, изобразяван с 4 очи
Митът разказва за придворния историограф Цандзие на митичния император Хуанди (Жълтия император – легендарна фигура от Китайската история; смята се, че е управлявал през периода 2697-2597 г. пр.н.е.; терминът хуанди изобщо обозначава император, подобно на титли като "агуст" и "цезар", водещи началото си от собствени имена в западната култура). Когато Жълтия император обединил китайските племена, се нуждаел от нов начин за записване на информация, който да замени използваното по онова време възлово писмо. Хуанди натоварил Цандзие със задачата да създаде нови символи за писане.

Цандзие се усамотил на брега на река и дълго време размишлявал как точно да изпълни задачата. Наблюдавал природата и нещата около него, опитвайки се да улови същността им. Но макар дълго време да се опитвал, все не успявал. И така, докато един ден не забелязал феникс, летящ в небесата, който носел нещо в човката си. Фениксът изтървал нещото и то паднало точно пред Цандзие. Падайки на земята, "нещото" оставило следа, която приличала на следата, оставена от копито. Но Цандзие не разпознавал на кое животно принадлежи тази следа, затова помолил местен ловец да му помогне.





Цандзие създава китайската писменост
Ловецът му казал, че няма никакво съмнение, че това е следа от Писиу, и че няма как да бъде сбъркана, защото тя е различна от следите на всички други твари. Разговорът с ловеца дава на Цандзие просветление – нужно му е само да улови в рисунката на новото писмо специалните характеристики на всяко нещо на земята, така че да представят онова, което го прави уникално. Цандзие започнал да наблюдава и внимателно да определя отличителните качества на Слънцето, Луната, звездите, облаците, езерата, птиците и животните… Постепенно създал първите пиктограми, в които отчетливо вплитал най-характерното за всяко едно нещо. С течение на времето съставил дълъг списък от символи за писане. Когато сътворил новите писмени знаци, легендата разказва, че "боговете и духовете заплакали, а от небето заваляло просо". Затова и шестият слънчев "сезон" в Китай (общо китайския слънчев календар е разделен на  24 "сезона") и в много страни от Източна Азия, които са заимствали календара си от Китай, се нарича "дъжд от просо" - Гуий.

Образец на ранната китайска пиктографска писменост
С този списък Цандзие се явил пред Жълтия император и му показал как е изпълнил поставената му задача. Императорът веднага извикал управителите на деветте главни провинции и им наредил да научат новите писмени знаци от Цандзие. На брега на реката, където Цандзие създал новата писменост, издигнали храмове и паметници.




Това е легендата за създаването на китайската писменост. За пръв път името на Цандзие се среша във философския трактат от III век пр.н.е. “Шин дзи”. В него е записано, че “правени са много опити да се създаде писменост, но само знаците, сътворени от Цандзие били приети и съществуват до днес”. С течение на времето древният учен е превърнат в митична фигура; на картините е изобразяван с четири очи, което символизира прозорливостта му.

Писменият китайски се смята за един от най-сложните езици в света. За да се обхване цялото богатство на езика се използват около 80 000 йероглифа. Но за да се справя човек с ежедневните си дейности е достатъчно да познава 3-5 000 символа.
Китайският е и един от най-древните езици на планетата. Като официален език е признат в Китай, Тайван и Сингапур. В някои щати на САЩ, например в щата Ню Йорк, всички официални документи задължително се превеждат и на китайски език.


В света на китайски говорят над 1,3 милиарда души. Огромният брой носители на езика е една от причините китайският да бъде приет за един от шестте официални работни езика в ООН.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...