13 април 2022 г.

Думата “меценат” днес се е превърнала в нарицателно. Така наричаме хората, които се занимават с благотворителност, подкрепяйки материално науката и изкуството. Но малцина знаят, че нарицателното “меценат” води началото си от името на един знатен римлянин. Защото първият в историята меценат е… 

Гай Цилний Меценат, патриций от античен Рим. Ражда се между 74–64 година пр.н.е. Според една от версиите, точната дата е 13 април 70 г. пр.н.е. Произлиза от богат аристократичен род, принадлежащ към конническото съсловие в римското общество.  Гай Цилний живее във времена, когато римската република излиза от една криза, само за да влезе в нова. Вероятно това формира у него привързаността към монархията.

Още в младежките му години съдбата го среща с бъдещия силен човек на трансформиращия се Рим – Гай Юлий Октавиан. За пръв път в историята името му се споменава през 40 г. пр.н.е., когато Октавиан го "наема", за да уреди подробностите по сватбата му с първата му съпруга - Скрибония. Меценат, заедно с Марк Випсаний Агрипа, се превръщат в двамата най-близки до Август, незаменими в делата, които първият римски император се е заел да извърши. Благодарение на дарбата си да решава с лекота проблеми, с които императорът се сблъсква (помага да се успокояват народните вълнения, в разкриването на заговори, умее да намира общ език с опонентите), Меценат се превръща във втората по власт личност в държавата, като едновременно с това никога не е заемал формално някаква дръжавна длъжност.  Често, когато се налага да напуска Рим, Август оставя управлението в ръцете на приятеля и съмишленик Гай Меценат.

Аудиториумът, построен от Меценат на хълма Есквилин
Любопитното е, че Гай Цилний никога не проявява малодушие пред Август. Винаги излага своята гледна точка, дори тя да е диаметрално противоположна на мнението на императора. Още по-любопитно е, че Меценат успява неведнъж да убеди Октавиан в правотата си, без да се церемонии в изказванията си; успява дори да укроти гневните изблици на августейшия гняв, нещо, от което огромната част знатни римляни дори и не смеят да си помислят да сторят. Историята разказва, че веднъж, благодарение на Меценат, Август не подписва смъртни присъди, след като Гай Цилний го спира с думите: “Не ти ли стига, касапино!”.





Дори когато Меценат разкрива заговор срещу властта, в който участва братът на съпругата му и Гай Цилний го предупреждава за възможните репресии, императорът нито се ядосва, нито го лишава от приятелството си – задоволява се само с това, да го отстрани от участие в държавните дела. Вероятно му е импонирала откровеността на Меценат и това, че не се притеснявал да казва истината “право в очите”.

Самият Меценат е страстен ценител на изкуството. При разкопките на разкошния дом, в който живее на Есквилинския хълм, са открити огромен брой културни ценности. Меценат сам се пробва като поет, а любовта му към изкуствата не се изразява само в колекционирането на изящни предмети – основава литературна школа, в която цари атмосфера на добронамереност и благородство.

Вилата на Меценат в Тиволи
Благодарение на тънкия му усет към талантливите хора, в школата му се събират най-прочутите за времето си поети. Там са Вергилий, Хораций и много други талантливи творци, които – за да се отблагодарят – възпяват в творбите си Меценат. Той от своя страна се отнася към тях като “баща”, като се опитва по всякакъв начин да ги подкрепя и защитава, а не рядко и да проявява огромна щедрост.

Казват, че на смъртния си одър, Меценат помолил Август да поеме опеката над Хораций.

Гай Цилний Меценат почива през октомври 8 г. пр.н.е. А името му днес се е превърнало в нарицателно за онова, с което Меценат се прославя приживе – покровителството на таланта.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...