15 април 2022 г.

Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.*

Тази мисъл принадлежи на един велик американец. Нещо повече – на един от ония, които американците наричат бащи на нацията. Прозрението е на Ейбрахам Линкъл - шестнадесетият президент на САЩ. Линкълн е човекът, на когото съдбата отрежда нелеката задача да обедини американската нация и да сложи край на най-варварската от всички форми на експлоатация на човек от човека – робството.

На 15 април 1865 година Линкълн издъхва, след като предната вечер е прострелян смъртоносно. Покушението е извършено от Джон Уилкс Бут. На 9 април 1865 година Конфедеративните Щати подписват капитулация. С това се слага край на гражданската война, избухнала през 1861 година, в която Севера се противопоставя на Юга най-вече заради отмяната на робството. През цялото време Линкълн разработва всички планове за военните действия, а през 1864 година назначава генерал Юлисис Грант за главнокомандващ армиите на Севера.



Пет дни след капитулацията на южняците – на 14 април 1865 година – на Разпети петък, Линкълн кани Грант на светско събитие. Вечерта в театъра на Форд се представя постановка на „Нашият американски братовчед“. По една или друга причина Грант отказва поканата. Линкълн е придружен на представлението от съпругата си. По време на спектакъла Джон Бут нахлува в ложата на президента и от упор го прострелва в главата. Линкълн е пренесен в къща, намираща се наблизо до театъра. Без да дойде в съзнание, в 7:22 часа сутринта на 15 април 1865 година – Великден – почива.


Твърди се, че Бут, стреляйки по Линкълн, произнася фразата „Sic semper tyrannis!“ („Такава е участта на тираните!“ - фразата е преписвана на Марк Юний Брут и се смята, че я произнася по време на покушението срещу Цезар. Същото изречение е мото на щата Вирджиния). В суматохата Джон Бут успява да избяга. Преследван е и на 26 април е обграден, докато се крие в един хамбар. Преследвачите му подпалват хамбара и Бут е принуден да излезе. Но не се предава и е прострелян смъртоносно.

Ковчегът с тялото на Линкълн е транспортиран от Вашингтон до Спрингфилд, където е погребан в гробището Оук Ридж. По време на пътуването, продължило две седмици и половина, стотици хиляди американци отдават последна почит на човека, осъществил американската мечта – свободният мъж, тръгнал от дървената колиба, за да достигне до върха на властта в държавата.

-----------
* You may fool all the people some of the time; you can even fool some of the people all the time; but you can’t fool all of the people all the time.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...