25 април 2022 г.

25 април 2015 година. Непал, почти по обяд. В 11:56 часа местно време силен земен трус разлюлява високопланинската държава.

Земетресението е оценено от 7,8 степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник. Трусът е най-мощният след 1934 година. Епицентърът на земетресението е на 34 км на югоизток от град Ламджунг, на дълбочина от 15 километра под повърхността. Усетен е и в столицата на Непал Катманду. 

С този трус започват поредица земетресения, които продължават до 12 май, когато се случва ново силно земетресение от 7,8 степен по скалата на Рихтер, чийто епицентър е на 80 км западно от Катманду.


При земетресението от 25 април 2015 година загиват над 8 000 души, повече от 14 000 са ранените, а още повече остават без покрив, след като домовете им са разрушени или частично повредени. Същият ден, след основният трус, са регистрирани два по-силни афтършока, последвани от трети силен афтършок сутринта на 26 април. Още няколко по-слаби затихващи трусове са регистрирани до 28 април.


Земетресението предизвиква свличането на лавина от подножието на връх Еверест, в резултат на която загиват 19 алпинисти, разположени в базовия лагер, откъдето започват щурмовете си всички експедиции до най-високата точка на света.



По официални данни след 12 май 2015 година, когато е вторият силен трус, жертвите на земетресението в Непал са 8 151 души, 17 868 пък са получили различни наранявания. По оценки на ООН земният трус е засегнал над 8 милиона души в Непал, като 2 милиона от тях живеят в 11-те най-пострадали региона на страната.


Жертви има в съседните на Непал държави – Индия, Китай, Бангладеш, както и множество чуждестранни туристи, намирали се по това време в зоната на трусовете.

Вследствие на земетресението са разрушени хиляди жилищни сгради. Пострадали са в различна степен и много исторически и културни паметници. По различни оценки общите щети от труса на 25 април 2015 година и последвалите вторични трусове в периода до 1 юни, възлизат на между 2 и 10 милиарда долара.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...