1 март 2022 г.

Идеята за създаването на пишеща машина е доста стара. Още през 1714 година в Англия излиза кралски указ, с който се нарежда да бъде изобретено приспособление за печатане на текстове. Същата година английската кралица Анна Стюарт издава първия патент за машина от този тип на Хенри Мил. Изобретателят патентова не само устройството си, но и методът за последователно отпечатване на символи върху хартия. За  съжаление не са се запазили по-подробни данни за изобретението му и как точно е функционирало.

Едва през следващия век отново назрява идеята за устройство, с което бързо да бъдат отпечатвани текстове. Някъде около 1808 година Пелегрино Тури, който е известен и с изобретяването на хартията за копиране (но не във варианта с индиго, а от типа със слой сажди), създава собствена пишеща машина. И за неговото изобретение не са се запазили подробни данни, но за сметка на това са оцелели текстове, напечатани от устройството му.

Пишещата машина на Шолс и Глидън получава патент на 23 юни 1867 година, но става  известна като Remington №1 и се превръща в първата масово произвеждана пишеща машина в света. Разработката ѝ започва с патента на Кристофър Шолс, който разработва устройството съвместно със Самюл Соул и Карлос Глидън, а по-късно към тях се присъединява и Джеймс Денсмор. Пет години са нужни на екипа, за да усъвършенстват разработеното и патентовано от Шолс устройство.

На 1 март 1873 година е показан първият промишлен образец на вече достатъчно надеждната пишеща машина, с което се поставя началото на масовото ѝ производство. Шолс предлага изобретението си на известната фабрика Ремигтън, която по това време се занимава с изработването на оръжия, шевни машини и земеделски машини.

До края на 1874 година са произведени около 400 пишещи машини от модела Remington №1, а сред първите, сдобили се с новото технологично чудо е и великият писател Марк Твен. Цената на едно устройство е 125 долара, равняващи се по онова време на средностатистическия годишен доход на американците. Това прави пишещите машини луксозен предмет и малко трудното им налагане сред масовия потребител. Едва осем години по-късно новото технологично изобретение започва да се ползва с по-голямо търсене.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...