6 март 2022 г.


Имате ли време за 5 минути музика? Настанете се удобно и послушайте това, което следва.

На 6 март 1970 година излиза сингълът на Бийтълс "Let It Be". Излишно е да се споменава, че от този момент нататък, чак до наши дни, това е една от песните, превърнали се във "визитна" картичка на групата. Самият израз Let It Be е доста трудно да бъде преведен на български. Може би най-близкият превод гласи "приеми нещата каквито са. така да бъде!".

Пол Макартни на няколко пъти е разказвал как е създал песента. Според неговите думи, покрай напрежението в работата по "Белия албум" на Бийтълс една вечер сънувал майка си. Тя почива от рак, когато Пол е само на 14 години. Та, именно в съня му майка му казва "Всичко ще е наред. Просто "Let It Be". В друго интервю Макартни отговаря на въпроса, дали Mother Mary е препратка към Дева Мария. Пол казва, че всеки има право да интерпретира текста така, както на него му харесва, но самият той не е имал предвид точно това, когато е писал песента.

Работата по песента започва още през януари 1969 година. След дълги репетиции, няколко варианта на текста и музиката, готовият вариант излиза под формата на сингъл на 6 март 1970 година. Два месеца по-късно - на 8 май 1970 година - на пазара е пуснат и едноименният албум на групата. Между тези две дати - на 10 април, заради бизнес различията в групата, Пол Макартни обявява решението си да напусне Бийтълс.



Песните на квартета от Ливърпул винаги са посрещани с възторг от публиката. Почти всяка от тях се превръща в хит. Но специално за Let It Be всички са единодушни, че това е парче, превърнало се в класическо, още преди да са изминали и три дни от появата му.

Приятно слушане!



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...