22 март 2022 г.

Андрю Лойд Уебър се ражда на 22 март 1948 година в Лондон. От детските си години започва да композира,  пише мелодиите за много училищни постановки. Забелязан е и получава подкрепата на някои от водещите музикални училища във Великобритания. След като се запознава с поета Тим Райс окончателно се посвещава на съвместното творчество с него. Първата им съвместна творба, която критиката приема с положителни отзиви е мюзикълът “Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” от 1968 година.

Следва големият хит – рок-операта “Исус Христос – суперзвезда” от 1971 година. Смесването на класика и рок в това произведение е признато за абсолютен успех. Последната творба, създадена от тандема Уебър-Райс става мюзикълът “Евита” от 1978 година. Произведението получава награда “Тони”. През 1996 година в главната роля на екранизацията по мюзикъла участва поп-легендата Мадона. Уебър и Райс са автори и на много песни.

През 1981 година Уебър пише друг хитов мюзикъл – “Котките”, който е по либрето на Томас Елиът. Критиката, а и публиката приемат този мюзикъл за най-новаторското произведение. Също получава награда “Тони” и още същата година се радва на 15 различни постановки в театри в различни страни по света.

Най-грандиозен обаче е успехът на мюзикъла на Уебър “Фантомът от операта”. Творбата е от 1986 година и е по либретото на Ричард Стилгоу и Чарлз Харт. Всеобщо е мнението, че това е най-талантливото произведение на композитора.

Сред работите му след 2000 година изпъкват мюзикълите “Жената в бяло”, “Любовта никога няма да умре” и “Вълшебникът от Оз”. 

През 1992 година Андрю Лойд Уебър е удостоен с рицарско звание, а през 1997 година получава и титлата пер. Днес той е носител на много награди, сред които и “Оскар”. Композиторът освен това е и в клуба на най-богатите хора във Великобритания.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...