2 март 2016 г.

Новата снимка на звездата WR 31a. снимка: NASA
Космическият телескоп на NASA “Хъбъл” засне нова, висококачествена снимка на звездата WR 31a и обкръжаващият я син “балон”. WR 31a се отнася към класа Звезда на Волф-Райе. За този клас звезди са характерни много високата им температура и светимост.  Различават се от другите горещи звезди и по широките спектрални линии на водорода, хелия, както и на кислорода, въглерода и азота в различни степени на йонизация.

WR 31a се намира на разстояние около 30 000 светлинни години от нас, в съзвездието Кил. “Балонът” около WR 31a се разширява с огромната скорост от 220 000 км/ч. Мъглявините, обвиващи подобни звезди, възникват заради взаимодействието на бързите звездни ветрове с външните слоеве от водород, които звездата губи много бързо и в големи количества.

В Млечния път до момента астрономите са открили само около 230 звезди от класа Волф-Райе, чиято яркост средно 4000 пъти надвишава светимостта на Слънцето. Още 100 такива звезди са открити в Големия Магеланов облак и само 12 в Малкия Магеланов облак.
Звездата WR 124 и мъглявината около нея
На сайта на NASA може да се прочете още, че звездите на Волф-Райе живеят едва няколко стотици хиляди години, което за мащабите на космоса е много кратък период. В началото на жизнения си цикъл, една звезда от класа на Волф-Райе е с маса около 20 пъти по-голяма от тази на Слънцето, но само след някакви 100 000 години горивото ѝ се изчерпва и в крайна сметка се превръща в свръхнова.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...