8 март 2022 г.

В много страни по света 8 март се отбелязва като Международен ден на жените. С течение на годините, празникът е загубил онова историческо значение, което му е вложено първоначално. По традиция в този ден жените получават подаръци, поздравления и много цветя, а политическите мотиви зад празника са отдавна забравени.

Как се ражда традицията?

Историята започва през 1910 година. На Международна конференция на жените в Копенхаген Клара Цеткин предлага всяка година да се отбелязва ден на солидарност с трудещите се жени по света.

И до сега няма точен отговор коя е била първата дата, на която е празнуван този ден, както и защо точно тя е избраната. Някои свързват празника с “Марша на празните тенджери”, който домакините в Чикаго провеждат в началото на XX век. За други вярното е, че датата е свързана с протеста на текстилните работнички в Ню Йорк, проведен на 8 март 1857 година. Трети са на мнение, че именно Клара Цеткин избира този ден.

Стачката на текстилните работнички
На 8 март 1857 година работниците в текстилните предприятия и шивашките фабрики в Ню Йорк излизат на протест по улиците на Манхатан срещу ниските надници и лошите условия.

През онези години жените работели по 16 часа на денонощие и получавали за това мизерно заплащане. Участниците в протеста настояват да се повишат заплатите им, да се подобрят условията, в които работят и да бъдат изравнени правата между мъже и жени. В резултат на стачката работното време е намалено до 10 часа не само за мъжете, но и за жените.

Съвременна възстановка на "Марша на празните тенджери"

“Марша на празните тенджери”

Пак на 8 март 1901 година в Чикаго се провежда първият в историята марш-протест на домакините – т. нар. “бунт на тенджерите”. Създавайки невъобразим шум с блъскането по празни тенджери, кофи и тигани, жените настояват за:
- уважение към тях и труда им,
- равни политически права,
- възможност да работят, без да бъдат ограничавани и унижавани,
- правото да служат в армията и полцията.
Точно седем години по-късно – на 8 март 1908 година, американките отново протестират със същите искания, но този път протестите са в цялата страна.
След този протест левите партии в САЩ провъзгласяват деня за национален ден на жените.




Конференцията в Копенхаген

През 1910 година в Копенхаген се провежда Втората Международна конференция на работещите жени. На нея лидерът на женската група на социалдемократическата партия в Германия Клара Цеткин застъпва идеята за празнуване на Международен ден на жените.

Тя предлага всяка година денят да се отбелязва на една и съща дата. Празникът трябвало да се превърне в сплотяващ елемент в борбата на жените за равни права с мъжете. Предложението на Цеткин е прието с възторг и по цяла Европа се провеждат манифестации.
Празникът за пръв път се отбелязва през 1911 година. По предложение на Елена Гринберг, член на ЦК на социалдемократическата партия в Германия, датата за Международния ден на жените е определена за 19 март.

Първо го отбелязват жените в Дания, Австрия, Германия и Швейцария. През 1912 година в същите страни Международния ден на жените е отбелязан на 12 март. На следващата година денят се отбелязва на три дати: във Франция и Русия на 2 март, в Австрия, Чехия, Унгария, Швейцария, Холандия – на 9 март, и в Германия на 12 март.
За пръв път Международния ден на жената е празнуван на 8 март 1914 година. Падал се в неделя. Така датата се утвърждава като 8 март.



Празникът е признат от Организацията на обединените нации. През 1977 година ООН приема резолюция 32/142, в която се призовават всички страни да обявят 8 март за ден за борба за женските права – Международен ден на жените.


Празник на жените е съществувал и в Древния Рим. Също се отбелязвал в началото на пролетта и се наричал “празник на свободно родените жени”. В този ден мъжете поднасяли подаръци на майките си, дъщерите и сестрите си. Римлянките се обличали в най-красивите си дрехи и посещавали храма на Веста – закрилницата на домашното огнище. Даже робините получавали сувенири от господарите си, а в много случаи им било позволено и да си почиват през деня.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...