6 март 2022 г.

В началото на XVI век на площада на Сеньорията във Флоренция млад скулптор представя своят прочит на класическия античен сюжет - той излага пред публиката скулптурата на Давид, рязко отличаваща се от предходни работи по същата тема. Художникът интерпретира по своему каноничния образ, а творбата му рязко контрастира с работите на класиците.

Този майстор се нарича Микеланджело Буонароти, а само след шест години му предстои да нарисува "Сътворението на Адам" на тавана на Сикстинската капела. Много по-късно и статуята на Давид и фреската "Сътворението на Адам" ще бъдат признати за велики произведения на изкуството, но в онзи момент Микеланджело е все още само на 36 години. На датата 6 март,  на която се ражда великият творец, да си припомним някои от знаменитите му творби.

Давид
Славата идва с представянето през септември 1504 година на петметровата мраморна статуя на Давид. Преди Микеланджело художниците изобразяват Давид в момента на триумф след победата над Голиат, но Буонароти го показва в мига преди това, запечатвайки много живо състоянието на противопоставяне.




Мадоната с младенеца
Около 1491 година Микеланджело създава мраморен барелеф, в който запечатва образа на мадоната с младенеца. По онова време художник е ученик в художествената школа на Лоренцо Великолепни, а барелефът е първото независимо и най-ранно произведение от съхранилите се до днес.

Кентавромахия
Още едно от ранните произведения на Микеланджело — мраморен барелеф с изображение на кентавромахия, популярен сюжет от античното изкуство. Един от съвременниците на Микеланджело — живописецът Джорджо Вазари, казва за тази работа: "Невъзможно е да се повярва, че това е дело на ученик, а не на уважаван майстор".

Оплакването на Христос
Тази творба става първата пиета за Микеланджело, но едновременно с това и неговата най-добра. "Оплакването на Христос" е единственото произведение, което Микеланджело подписва. Копия на тази статуя днес има в много католически църкви.

Светото семейство
Светото семейство, нарисувано от великия майстор. Творбата по замисъл на самия художник, трябвало да показва, че "съвършената живопис напомня скулптурата".




Сътворението на Адам
Микеланджело пресъздава ключов библейски сюжет - обграденият от небесните ангели Бог-Отец сътворява Адам. В центъра на композицията е срещата на жеста на двете ръце, чрез който се предава импулсът, вдъхващ в човека жизнената енергия.


Върху тази творба Микеланджело работи около две години. Композицията достига на височина 235 см и по първоначален замисъл е трябвало да бъде фрагмент от гробницата на Юлий II. Буонароти обаче не успява да завърши всички елементи по нея.

Детайл от Капелата на Медичите
Микеланджело работи около 15 години по интериора на капелата на Медичите. Макар самият той да не остава удовлетворен от крайния резултат, архитектурният ансамбъл се смята за една от най-грандиозните работи на художника.


Известната в цял свят държавна библиотека на Италия, наречена в чест на Лоренцо I Медичи. Разпореждането за строителството й Микеланджело получава от папата през 1524 година.

Сикстинската капела
В продължение на 4 години Микеланджело работи по фреските над олтарната стена на Сикстинската капела, изобразяващи второто пришествие на Христа и Апокалипсиса. За да сътвори този шедьовър, Микеланджело се връща в Сикстинската капела четвърт век след като е изписал "Сътворението на Адам" на тавана.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...