1 февруари 2022 г.

След трагедията с “Чалънджър” от 28 януари 1986 година космическата флота на НАСА продължава да изпълнява програмата си, но вече само с останалите четири кораба за многократна употреба. Не липсват напрегнати моменти, но всичко приключва без сериозни инциденти.

До 1 февруари 2003 година. Совалката “Колумбия” завършва 28-мата си мисия в космоса и се прибира у дома. На борда й са командирът Рик Хъсбанд, пилотът Уилям Маккул, борд инженерите Дейвид Браун, Калпана Чаула, Майкъл Андерсън, Лоръл Кларк и израелският астронавт Илан Рамон. Екипажът се прибира след успешна мисия по изследване на микрогравитацията и проведени наблюдения на Земята.

Малко след 9 часа местно време, осем минути преди да кацне на пистата в “Кейп Канавъръл”, при навлизане в плътните слоеве на атмосферата, в небето над Тексас “Колумбия” се разпада. Загиват всички от седемчленния екипаж.

Комисията, разследваща инцидента, достига до заключение, че причина за катастрофата е структурна повреда в предната част на едно от крилата на совалката. Разследващите забелязват на записите от старта на совалката 16 дни по-рано, че парче от изолацията на главния резервоар се отделя и удря крилото. Симулациите показват, че в следствие на този удар се нарушава целостта в термичния щит на крилото. Заради високите температури, развиващи се при навлизане в плътните слоеве на атмосферата, през мястото на липсващите изолационни плочки топлината навлиза в крилото и довежда до деформация на структурата му. От там се стига до верижно разрушаване и на други опорни структури и в крайна сметка до разрушаване на целият кораб.



Заключенията на разследващите предизвикват приемането на нови, още по-жестоки правила за безопасността на полетите с корабите за многократна употреба на НАСА. При следващите полети стартовата процедура може да се извършва само при идеални атмосферни условия, а самият старт се заснема с няколко много прецизни камери от различни ъгли. След излизане на орбита и преди да се скачи с Международната космическа станция всяка совалка се завърта около оста си, за да бъде сниман термичният щит в долната й част.

“Колумбия” поставя началото на ерата на совалките с полета си на 12 април 1981 година (в чест на 20-тата годишнина от полета на Гагарин в космоса, НАСА решава по този начин да отдаде дължимото на партньорството си с руската страна). След катастрофата в памет на загиналите седем члена на екипажа й е кръстен връх в масива Sangre de Cristo Mountains, който е част от Скалистите планини. Но е написана и една музикална композиция.

На борда на совалката лети и първата индийска астронавтка Калпана Чаула. Това е втора мисия за индийката. В личния си багаж за полета тя носи три компактдиска с музика. Два от тях са на Deep Purple (и двата диска са намерени по-късно сред отломките от катастрофата).



По време на полета, от борда на совалката, Чаула си разменя няколко електронни съобщения с членове на групата, които по това време записват песните за албума си Bananas. Когато чува новините за трагедията с “Колумбия” китаристът Стийв Морз композира кратко инструментално парче, наречено Contact lost. Инструменталът е включен в албума и е посветен на паметта на седемте астронавта, загинали в катастрофата.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...