14 февруари 2022 г.

Нерядко се случва така, че за известните личности само си мислим, че знаем много. Няма българин, който да не се гордее, че братята Кирил и Методий са създатели на азбуката ни. Но какво знаем за Константин Кирил Философ?

Знаем, че заедно с по-големият си брат създава глаголицата. Знаем, че двамата са родени в Солун, в семейството на висш византийски военачалник. Научаваме в училище още, че са славянските просветители, че са велики и ние трябва да се гордеем, че именно те са ни дали буквите. И май с това се изчерпват знанията на масовата публика.

Някои знаят, че Константин Кирил Философ и брат му Методий са почитани като светци. По времето на своя понтификат Папа Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа. Други ще се сетят, че св. Кирил е погребан в криптата на базиликата Сан Клементе в Рим. Още някой ще си спомни и за просветителските мисии на двамата братя. Или за дипломатическите мисии, на които сам Кирил Философ се отправя по заръка на византийския император Михаил III.

Знаем по нещо, но то е толкова малко. Ето нещо, което можете да научите днес. В деня, когато се чудим какво да празнуваме – св. Валентин или св. Трифон Зарезан, на 14 февруари 869 година в Рим почива св. Кирил. И когато на 24 май вървите по улиците и се чувствате горди, че сте българи, заради делото на светите братя Кирил и Методий, може и да изненадате околните, като им споменете, че единият от тях е починал на тази дата. Дали не би било по-редно, вместо да спорим валентинки или вино, да подарим на някого в този ден една книга, написана с буквите, които са ни дали?


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...